PODSETNIK NAŠE SRAMOTE: Na Voždovcu već godinama propada kuća Milunke Savić (FOTO)

foto: Wikipedia
53

Tiha, senovita ulica sa mnogo zelenila i tek nekoliko kuća, ni po čemu različita od desetina sličnih u beogradskom naselju Voždovac… Na broju 25 nalazi se mala prizemna kuća čija ispucala fasada i dotrajali krov na kome nedostaju crepovi svedoči o tome da pamti i bolje dane.

Srpska heroina Milunka Savić dobija memorijalnu sobu

Skromna tabla na zidu ovog objekta jedini je podsetnik na to da je upravo ovde svoje mirnodopske dane provela Milunka Savić – srpska heroina Balkanskih i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“ i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.

Zvanično, kuća se nalazi na Voždovcu, u ulici koja nosi njeno ime. U stvarnosti, reč je o tek nekoliko stotina metara dugom sokačetu sa desetak kuća do koga nema nikakvog putokaza, i koje i žitelji ovog beogradskog naselja teško nalaze.

Prizor koji se zatiče na adresi Ulice Milunke Savić broj 25 još je tužniji. Stara, trošna kuća sa ispucalom fasadom i prozorima kroz koje duva promaja, samo što se nije urušila. Iza nje, vidi se veća, nezavršena kuća u kojoj žive sadašnji vlasnici objekta. Njima stara kuća Milunke Savić služi kao neka vrsta prolaza da novog, dozidanog dela.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Милунка Савић–Глигоревић (28.06.1890.-05.10.1973.) била је српска хероина Балканских ратова и Првог светског рата, наредник у Другом пуку српске војске „Књаз Михаило“, жена са највише одликовања у историји ратовања. Рањавана је у борбама девет пута. Због неизмерне храбрости Французи су је прозвали „српска Јованка Орлеанка“. #milunkasavic #prvisvetskirat #srpskaistorija #istorijasrba #istorijasrbije #srpskaheroina #balkanskiratovi #cerskabitka #kolubarskabitka #solunskifront#prvisvetskirat #rat #war #narednik #istorijasrba #srbija #srpskivelikani #srpskiheroj #history #istorija#srbijauslikama #srbija🇷🇸 #srbija_u_slikama #srpskaistorija#beograd #srpskaarmija #nacelnikstaba#ordenkaradjordjevezvezde #ordenlegijecasti #beograd #koprivnica #josanickabanja#kraljevinasrbija#sfrj

Објава коју дели trag_prohujalog_vremena (@trag_prohujalog_vremena) дана

U ulici ima onih koji još uvek pamte Milunku. Kažu da je volela decu i mnogi su u njenoj kući detinjstvo proveli slušajući ratne dogodovštine. Pričala im je o ratu, bojevima, kako je bilo kada su u vojsci otkrili da je žensko… pokazivala im je i ožiljke od rana koje je zadobila u borbama i ordenje koje su joj za hrabrost dodelili…

Ipak, imala je ova srpska heroina i svoj “kofer tuge”. Živela je u velikoj bedi I nemaštini. Nakon rata, kao i hiljade drugih veterana, i Milunka je ostala zaboravljena od države za koju je ratovala i kojoj je donela slobodu.

Kuću na Voždovcu Milunka je kupila od para koje je zaradila radeći kao čistačica u jednoj državnoj firmi. Tu je živela sa jednom rođenom ćerkom i tri usvojene od kojih je jedna bila težak invalid. Komšije pamte da je imala dvorište puno cveća i da je sve, iako siromašno, uvek bilo sređeno i uredno.

Za vreme gradonačelnika Branka Pešića Milunka Savić dobila je jednosoban stan u naselju Braće Jerković. Ni godinu dana kasnije, nakon tri moždana udara, umrla je u tom stanu 5. oktobra 1973. godine.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Grob Milunke Savić u Aleji Velikana na novom groblju… #milunkasavic Buket od tri crvene ruže 🌹🌹🌹 Milunki je donela Marijana. Foto: @mijicmarijana

Објава коју дели ТРАГ ПРОХУЈАЛОГ ВРЕМЕНА (@tpvmuseum) дана

Porodičnu kuću u ulici koja danas nosi ime Milunke Savić njene ćerke su prodale 1974. godine. Kažu, rečeno im je da će tuda prolaziti put. Kuća se danas nalazi u privatnom vlasništvu. Početkom devedesetih godina, postavljena je spomen-ploča, ali objekat nije ni pod kakvom zaštitom države.

Nakon što su se u medijima pojavile priče da sadašnji vlasnik planira da kuću sruši jer je ona u lošem stanju, a on nema sredstava da je obnavlja, iz gradske uprave je stigla informacija da će Beograd, u saradnji sa republičkim vlastima, obnoviti kuću Milunke Savić.

Nakon toga, obećali su čelnici Beograda, ovo zdanje biće spomen na život i zasluge najveće srpske heroine.

Milunka Savić bila je srpska heroina Balkanskih i Prvog svetskog rata koju su zbog njene neizmerne hrabrosti Francuzi prozvali „srpska Jovanka Orleanka“.

U mirnodopskim vremenima Milunka je radila kao čistačica odbivši ponudu da se preseli u Francusku i tamo dobije vojnu penziju.

Nakon 1945. godine nove vlasti su joj dodelile penziju. I pored teškog života, Milunka Savić je uvek nalazila načina da pomogne svojoj zemlji – imala jednu rođenu kćerku i tri usvojene od kojih je jedna – Zorka, bila stoprocentni invalid. Iškolovala je i odgajila još 32 dece koje je dovodila iz svog rodnog kraja.

Umrla je 5. oktobra 1973. godine, a njeni posmrtni ostaci su preneti iz porodične grobnice u Aleju velikana tek 40 godina nakon smrti – 10. novembra 2013. godine.

Izvor Istorijski zabavnik
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More