SEĆANJE NA HEROJE PRVOG SVETSKOG RATA: Svečanost u čast srpskih dobrovoljaca iz SAD-a! (FOTO)

foto: Youtube Printscreen
78

Halijard fondacija, Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” i ambasada SAD, organizuju u utorak od 18.30 događaj koji će prikazati srpski dobrovoljački pokret u Americi tokom Prvog svetskog rata kao “veličanstveno poglavlje u srpsko-američkim odnosima”, navodi se u saopštenju Halujard fondacije.

“Tokom Prvog svetskog rata na hiljade američkih Srba su dobrovoljno išli u rat da se bore na savezničkoj strani u svojoj domovini”, piše u saopštenju.
Ove godine će se obeležiti 100. godišnjica najmlađih sela u Srbiji koja su osnovali srpski dobrovoljci iz SAD i ostalih savezničkih zemalja, nastala po završetku Prvog svetskog rata.


“Uz pomoć americke ambasade, obeležićemo ovaj događaj na prikladan način, istovremeno se prisećajući dobrovoljaca i veterana iz rata”, dodaje se u saopštenju Fondacije Halijard.

Svečanost će se održati u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković” u Beogradu, a među govornicima će biti profesor Aleksandar Jerkov, direktor biblioteke, zatim Milan Mićić, profesor istorije iz Novog Sada, Vladimir Brakus, predsednik opštine Nova Crnja, Mitar Vučurević, predsednik opštine Žitiste, a na kraju večeri govoriće i Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji.

 

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More