I danas izgledaju kao u vreme vitezova! Znate li koji su najlepši srednjevekovni gradovi u Nemačkoj?

Foto: Youtube Prin
33

U Nemačkoj su u srednjem veku nastajali gradovi, uglavnom smešteni oko utvrđenih dvoraca, ali koji su dobili određenu nezavisnost u pogledu trgovine i donošenja zakona. Širenje posla dovelo je do prosperiteta, izgradnje kuća i razvoja umetnosti.

Izvrsno očuvani ili obnovljeni srednjovekovni gradovi u Nemačkoj odražavaju bogatu istoriju i kulturu srednjeg veka.

Živopisna arhitektura, muzeji i pozorišne predstave koje nude vratiće vas u vreme vitezova u blistavim oklopima, trubadura i izgradnji velikih katedrala – ali i u razarajuće ratove i pošasti, piše Travelmagazine.

Rotenburg ob der Tauber

Rotenburg ob der Tauber u Srednjoj Frankoniji je najznačajniji nemački srednjovekovni grad. On je takođe i primer uspešne obnove, jer je nažalost skoro 40 procenata grada bilo uništeno ili oštećeno tokom Drugog svetskog rata.

Osnovan 1170. godine, Rotenburg je postao slobodni carski grad u kasnom srednjem veku. Snažna odbrana bila je imperativ i zato grad ima veliki zid koji ga u potpunosti okružuje. Dug je više od 3 milje i ima 42 kule. Možete ući kroz Klingenturmtor i šetati koliko god želite, uživajući u pogledu na grad i Tauber. Uputite se do pijačnog trga i divite se gradskoj kući sa njenim gotičkim leđima i renesansnom fasadom.

Grad je možda najpoznatiji po svojim šarmantnim drvenim kućama, pa obavezno prošetajte ulicama Šmidgase ili Herrngase, gde se većina njih nalazi. Najstarija crkva u gradu je crkva Svetog Jakova sa oltarskim remek-delom Tilmana Rimenšnajdera. O tamnijoj strani srednjeg veka možete saznati ako posetite Muzej srednjovekovnog zločina i pravde.

Ako možete, posetite Rotenburg oko Božića. Gradska božićna pijaca jedna je od najlepših u Nemačkoj.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

This little square lined with beautiful historical buildings and with a charming fountain in the centre really lives. There are several option for refreshment, either one of restaurants and cafes with the outside seating or just drink or ice cream to go. Although it can be very crowded at times it is always enjoyable. . . . . . #goslar #travelphotography #germany #germanytravel #germanytourism #germany_greatshots #germany_insta #germanytrip #germanytoday #germanytour #visitgermany #germany_online #germanylife #germanysworld #exploregermany #travelgermany #germanystyle #traveltales #lovefortravel #eutope_ig #travel_drops_ #ig_deutschland #deutschland_greatshots #discovergermany #germany_fotos #igersgermany #harz #meindeutschland

Објава коју дели Traveller & Photographer (@nomadic_matt_) дана

Goslar

Mnogo veću srednjovekovnu slavu ima Goslar, smešten u Donjoj Saksoniji u podnožju planina Harc. Goslar, koji je pod zaštitom Uneska, svoje ogromno bogatstvo duguje rudniku srebra koji ovde postoji od 10. veka. Nekadašnje sedište nemačkih careva Rimskog carstva, za dominantnu poziciju ima Kajzerfalc, carsku palatu. Posetite raskošne sobe i saznajte sve o njihovoj istoriji.

Bogatstvo građana Goslara objašnjava veličinu gradskih kuća i sjaj crkava. Istaknuti su pijačni trg, toranj akumulatora Zvinger i Nojerkirše iz 12. veka.

Svuda u Goslaru ćete pronaći reference na Harzer Roler. To se odnosi na dve stvari: kanarince koji su držani u rudnicima radi upozoravanja rudara na neposredne eksplozije i veoma jak, svež sir u obliku kobasice.

Kvedlinburg

Kvedlinburg (Quedlinburg), takođe smešten u planinama Harc, još je jedno mesto na listi Uneskove svetske baštine. Gradski zamak na vrhu planine gleda gordo sa visine na 1.300 i 2.000 poludrvenih srednjovekovnih kuća. To je jedna od najvećih kolekcija ovakvih domova u celoj Evropi i, što je najbolje, u originalnom je stanju. Kvedlinburg tokom Drugog svetskog rata nije pretrpeo nikakvu štetu od bombi.

Spoljni prsten starog grada čine prelepe art deko zgrade, tako da ćete u blizini pronaći različite oblike arhitekture. Vrhunac lepote vas čeka u Fakverkmuzeum im Standerbau, gradskoj kući iz 13. veka koja je jedini muzej te vrste na svetu.

Kvedlinburg je popularna turistička destinacija, pa ako je moguće, izbegavajte posete tokom letnjih meseci. Ulice su strme i često klizave, pa su dobre cipele za šetnju obavezne.

Regenzburg

Ovaj bavarski grad nalazi se na ušću tri reke: Dunava, Nabe i Regena. Stari grad je pod zaštitom Uneska i najveći srednjovekovni stari grad severno od Alpa, sa skoro 1.500 objekata na spisku.

Gradski kameni most preko Dunava, izgrađen između 1135. i 1146. godine, remek-delo je srednjovekovnog inženjerstva. Most je otvorio trgovinu sa severnom Evropom i Venecijom i grad učinio prilično bogatim. Regenszurg se proslavio zlatom i tkaninama. Bogati su se međusobno takmičili u izgradnji najraskošnijih kuća sa najvišim mogućim kulama. Krenite do Hajdplaca, gde su se nekada održavali turniri, i ispitajte kuću Zlatnog krsta. Još jednu strukturu koju treba videti je živopisna Kuća Golijata. Posetite Istorijski muzej Regenzburg u bivšem samostanu za pregled istorije grada.

Nalazite se u blizini jedne od najlepših evropskih reka, Dunava. Zašto ne biste uživali u kratkom izletu brodom i videli grad iz vode?

Izvor Travelmagazine

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More