Pravilnik za austrijske đake i škole u koje je ušla korona, ko mora a ko ne u karantin? Stižu novi brzi testovi

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
550

Ministri obazovanja i zdravlja Austrije, Hajnc Fasman i Rudolf Anšober, izdali su pravilnik za škole, koji pojašnjava mere karantina za đake i škole u koje je “ušla” korona.

Deca ispod 10 godina i u slučaju bliskog kontakta sa obolelom osobom tretiraju se kao kontakti druge kategorije, što znači da nema karantina i u slučaju oboljenja jednog đaka u razredu. Oni, kako se navodi u pravilniku, mogu nastaviti da idu na nastavu.

Sva deca koja ne moraju u karantin mogu i dalje koristiti gradski prevoz. Ministri žele da ubrzaju testiranje u školama te najavljuju da će obrazovne institucije dobiti novi antigen test. “Obezbedili smo veliki kontingent brzog antigen testa”, rekao je Fasman dodajući da će nakon jesenjeg raspusta novi testovi biti isporučeni najpre školama u Medlingu i Insbruku.

Ti testovi u roku od par minuta pokazuju rezultat. U slučaju sumnje u oboljenje zdravstvene vlasti će, prema aktuelnim uslovima, sprovesti test u roku od 24 sata, a rezultat će biti poznat najduže u roku od 48 sati. U slučaju negativnog rezultata nastava u školi se nastavlja normalno, a đak koji je pozitivan šalje se kući u izolaciju. Za đake starije od 10 godina važi da direktni kontakti obolelog, takođe, moraju u karantin, a ostatak nastavlja nastavu. Trenutno, prema Fasmanu, samo je sedam škola zatvoreno zbog korona virusa, a udeo pozitivnih rezultata među do sada 5.000 sprovedenih testova u školama je na svega tri odsto. (Kraj) zmb/ivi

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More