Doktor Miroslav Radman: Koronavirus će sam sebe uništiti

Foto: PrintScreen/YouTube
152

Dr. Miroslav Radman proveo je 40 godina radeći na mutacijama virusa i pojašnjenju kako one nastaju u genetici. Gostujući u emisiji “Izvan okvira” na N1 Sarajevo kazao je kako je ove godine globalno bilo manje smrtnih slučajeva u odnosu na prethodne, a da će koronavirus sam sebe uništiti, prenosi “N1”.

“Koronavirus dobije u svakom kopiranju svojih gena isti broj mutacija po genomu, po asamblu od svojih gena, koliko i virus side, jer je virus side četiri puta manji nego koronavirusa, a koronavirus mutira četiri puta sporije. One su učestale kod RNA i ti virusi toliko često se menjaju, akumuliraju greške i kopiraju ih i dodaju nove. RNA virusi redovno idu u svoju genetsku propast, zbog toga je evolucija sekvenci tih virusa kao da su sto miliona godina prošli u jednoj godini. U mesec, dva, tri kao da nastaju nove vrste tog virusa”, rekao je Radman objašnjavajući kako virus napreduje i širi se.

Poredio je to s virusom gripa, kazavši kako on svaki put počinje iznova, već se genetski raspadne.

“On postane impotetniji kao virus i na kraju služi samo da ljudi dobiju imunitet”, rekao je Radman. Na pitanje da li to znači da ne veruje u vakcine već u samouništenje virusa, rekao je: “Da”.

Međutim, način da se čovek ne zarazi ne postoji. Da bismo ga izbegli morali bismo, kazao je, “ostati izolovani kod kuće dok se svi virusi ne unište sami”.

Objašnjavajući zašto je došlo do pojave gorih simptoma i pogoršanja epidemiološke situacije, kazao je da je do toga došlo zbog mešanja virusa raznih asimptomatskih nosioca virusa iz različitih zemalja, koji su se tokom odmora susretali, plesali u klubovima, ljubili se i grlili.

“Ako se ti virusi nađu u istoj ćeliji, onda će se kompletirati jer će zajedno stvoriti sve proteine koje treba. Nigde nije buknula bolest kovid kao nakon mešanja”, rekao je dr. Radman.

Miroslav Radman (Split, 30. april 1944) hrvatski je biolog i član Francuske akademije nauka, Evropske akademije nauka i umetnosti, Svetske akademije nauka i Evropske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), piše “Wikipedia”.

Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao je na univerzitetu u Briselu. Postdoktorske studije je nastavio u Francuskoj i SAD-u. Zvanje vanrednog profesora dobio je od 1972. godine, a redovnog profesor genetike na briselskom univerzitetu 1988. Godine 2002. postaje punopravni član Francuske akademije nauka. Savetnik je premijera Republike Hrvatske za nauku i direktor MedILS-a, jedinstvenog instituta u Splitu koji okuplja istaknute naučnike u Hrvatskoj.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More