“Kažemo da je dosta”! Prvi put posle 25 godina španski lekari ŠTRAJKUJU zbog KORONAVIRUSA! (FOTO)

(AP Photo/Alvaro Barrientos)
281

U Španiji su lekari prvi put nakon 25 godina štrajkovali tražeći “kvalitetno zdravlje”, prenosi Anadolija. U Španiji, jednoj od zemalja koja je najviše pogođena koronavirusom, širom zemlje održan je jednodnevni štrajk na poziv Konfederacije lekarskih sindikata (CESM).

Zbog štrajka došlo je i do odgađanja operacija koje nisu bile hitne. CESM je naveo da je učešće u štrajku bilo 85 posto.

AP Photo/Alvaro Barrientos)

Dok su zbog štrajka održani protesti u mnogim gradovima, lekari su se okupili ispred zgrade parlamenta u glavnom gradu Madridu, rekavši da su protiv uslova rada, koji su pogoršani pandemijom i vladinim merama.

Sindikalni zvaničnici objasnili su da je glavni razlog štrajka odluka koju je donela vlada leve koalicije zbog kovid-19, kojom se lekarima omogućava rad u drugim zdravstvenim područjima bez obzira na njihovu specijalizaciju i olakšava pravo stranih lekara na rad u Španiji.

(AP Photo/Alvaro Barrientos)

Pod parolom “kvalitetno zdravlje”, lekari su zahtevali da se poboljšaju uslovi rada, da lekari rade samo u oblastima za koja su specijalizovani, da se poveća broj osoblja i uloži više u državne zdravstvene službe.

Danijel Bernabeu, potpredsednik udruženja lečnika i zdravstvenih radnika u Madridu, izjavio je da je nedostatak ulaganja u zdravstvo i dugotrajan rad pod lošim uslovima postao još ozbiljniji sa kovid-19.

“Kovid-19 pokazao je da naša zdravstvena infrastruktura nije dovoljna protiv krize. Nismo mogli brinuti o drugim pacijentima zbog kovid-19. Po našem mišljenju, ovo je vrlo ozbiljan problem i posebno nepodnošljiv za građane”, rekao je Bernabeu.

Doktorka Begona Dijas rekla je da su problemi koji su se dugo nakupljali zbog zdravstvenih prekida i lošeg upravljanja dosegli nepodnošljivu dimenziju s kovid-19.

“Kažemo da je dosta”, poručila je Dijas.

Lekari su najavili da će nastaviti da štrajkuju svakog poslednjeg utorka u mesecu, dok njihovi zahtevi ne budu uzeti u obzir i dok ne sednu za pregovarački sto sa vladom.

Španija je, prema sajtu worldometers.info, šesta zemlja na svetu po broju obolelih od kovid-19 – 1.165.498 slučajeva. Umrla je 35.031 osoba.

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More