Dragan Veleušić, sveštenik crkve Svetog Save u Milvokiju: Za nas, Srbe u rasejanju u ovom delu sveta važno je da isti PREDSEDNIK nastavi posao koji je započeo

FOTO TANJUG/ SRBI ZA TRAMPA/ OLGA RAVASI
118

Protojerej-stavrofor Dragan K. Veleušić, starešina crkve Svetog Save u Milvokiju, koji je služio nedeljnu liturgiju na kojoj je bio i Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine i bivši američki ambasador u Nemačkoj, kaže za “Danas” da su Srbi 90 odsto za Trampa.

Na pitanje kako je Grenel u okviru Trampove predizborne kampanje za predsedničke izbore u SAD stigao u srpsku crkvu, sveštenik Veleušić objašnjava da je to deo kampanje “Srbi za Trampa 2020“.

– Kampanja je na samom početku svojih aktivnosti, još 3. avgusta, postala zvanični deo Predsedničke izborne koalicije. Zahvaljujući kontaktima koje predsednica organizacije, profesor Olga Ravasi, ima sa kampanjom i administracijom predsednika Trampa, sve aktivnosti su u saradnji sa istom, pa je tako i došlo do posete ambasadora Grenela našem hramu. Za sada nemamo informaciju da će on posetiti još neki hram u našoj eparhiji, ali smo izuzetno počastvovani što je ambasador Grenel lično izrazio želju da jedan od važnih momenata u njegovoj poseti Viskonsinu bude njegovo prisustvo na svetoj liturgiji u sabornoj crkvi Svetog Save u Milvokiju. Što se tiče drugih američkih zvaničnika, mnogi od njih su posetili naš hram, ali retko kad da je neko kao Grenel izrazio želju da prisustvuje bogosluženju – kaže sagovornik našeg lista.

Inicijativa “Srbi za Trampa 2020“, prema njegovim rečima, potekla je od profesora Olge Ravas i ima predstavničke timove širom SAD, kao što je to slučaj i u Viskonsinu.

Predsednik Odbora u ovoj saveznoj američkoj državi je Miroslav-Mišo Jović, a kopredsednik Slaviša Rađen. Obojica imaju saradnike na terenu.

– Za nas, Srbe u rasejanju u ovom delu sveta, koji smo integrisani u život građana ove zemlje, važno je sve što je na unutrašnjem planu važno za svakog Amerikanca – odlična ekonomija, niski porezi, otvaranje radnih mesta, eliminisanje birokratskih regulativa, red i mir, tradicionalne porodične vrednosti, verske slobode, dakle sve ono što čini Ameriku zemljom prava i sloboda za svakog pojedinca. Predsednik Tramp je na tom planu učinio sve što je u prethodnoj kampanji obećao, čak i više od toga. Mi svi želimo da isti predsednik nastavi posao koji je započeo. Takođe, za razliku od demokrata i svih prethodnih administracija, konačno vidimo drugačiji pristup spoljnoj politici, koji nije ratnohuškački, već diplomatski, kreativan, realan – otvara prostor za razgovore i pregovore. Mi smo optimisti i želimo da nastavimo saradnju koju smo započeli sa ovom administracijom, verujući da će politika prema srpskom narodu u vremenima koja dolaze uvažiti realnost postojanja srpskog naroda, njegovu slobodoljubivost, državnost i teritorijalni integritet – napominje sveštenik Veleušić.

Savezna država Viskonsin pripada Eparhiji novogračaničko-srednjezapadnoameričkoj, na čijem je čelu vladika Longin (Krčko) i jedna je od tri eparhije SPC u SAD. Njeno sedište je u manastiru Svetog Save u Libertvilu.

Srpska crkvena zajednica

– Srpska svetosavska zajednica u Milvokiju je jedna od vodećih srpskih crkvenih zajednica u rasejanju. Osnovana je pre 118 godina. Imamo najlepši hram u dijaspori. Sveti arhijerejski sinod odlikovao je ovu Crkveno-školsku opštinu Ordenom Svetog Save Prvog stepena kao velikog dobrotvora u izgradnji hrama Svetog Save na Vračaru. U ovoj parohiji 1996. osnovana je i prva srpska privatna akreditovana osnovna škola u SAD, od predškolskog uzrasta do osmog razreda. Do sada smo u svet poslali 14 generacija sa diplomom osmog razreda. Naš Srpski Spomen Dom, koji je vlasništvo naše Crkveno-školske opštine, ima salu koja se zove Sala Predsednika. U njoj su od Ajzenhauera naovamo svi američki predsednici, izuzev Klintona, kao kandidati u kampanjama ili predsednici imali svoje skupove – kaže sveštenik Dragan Veleušić.

Izvor Danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More