Merkelova predstavila NOVE MERE: Zima će biti teška, zdravstveni sistem je opterećen

Foto: Tanjug
218

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je u Bundestagu, predstavljajući nove mere za suzbijanje korona virusa, rekla da je pandemija zdravstveni, ekonomski, društveni, politički i psihološki test koji se može položiti samo uz solidarnost i uzajamnu pomoć.

– Naravno da je pandemija veliki izazov i za Evropu. Vidimo kod naših suseda kako se pandemija brzo razvija i stavlja zdravstvene sisteme na test. Ipak, uverena sam da je EU sada spremnija za borbu protiv koronavirusa nego proletos. Evropska saradnja je naročito važna kod nabavke vakcine kada one bude spremno – kazala je Merkel.

Ona je rekla da se Nemačka nalazi u dramatičnoj epidemiološkoj situaciji, da je došlo do velikog skoka zaraženih koji je već sada zdravstveni sistem doveo do granica opterećenja.

– Iz ove situacije moramo brzo izaći. Dogovorene mere su prikladne, neophodne i srazmerne. Hitno je potrebno da ponovno uspostavimo mogućnost praćenja lanca zaraze. Zbog toga je cilj mera da se kontakti među ljudima sistematski smanje – navela je kancelarka.

Kako je dodala, susreti među ljudima u velikoj meri moraju smanjiti i to čak do 75 odsto. Ona je upozorila da su populisti koji umanjuju rizik od korona virusa neodgovorni i opasni, prenosi Bild.

Kancelarku su tokom govora povicima prekidali poslanici ekstremno desničarske Alternative za Nemačku zbog čega je reagovao predsedavajući Volfgang Šojble. Na kraju je ipak dobila aplauz većine poslanika.

Merkelova je najavila tešku zimu ali naglasila da će i tome doći kraj.

– Zima će biti teška. Četiri duga meseca. Ali završiće se. Nemačka se nalazi pred velikim izazovima. Sigurna sam da ih možemo savladati – zaključila je kancelarka.

Nemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su se juče o delimičnom “zakljucavanju”, na osnovu koga će barovi i restorani, bioskopi, pozorišta biti zatvoreni od 2. do 30. novembra.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More