Od MINIMALCA u zemljama EU nema ni za pristojan život! Evropska komisija ima rešenje!

Foto: pixabay
43

Evropska komisija je predložila direktivu čiji je cilj povećati minimalne plate i učiniti ih primerenim troškovima života. U većini članica EU, kako se navodi, minimalne plate nisu dovoljne za pristojan život, prenosi portal Index.

“Danas predlažemo okvir za minimalne plate uz puno poštovanje nacionalnih tradicija i slobode socijalnih partnera. Poboljšanje radnih i životnih uslova neće zaštiti samo radnike, nego i poslodavce koji isplaćuju pristojne plate, te će stvoriti temelje za pravedan, uključiv i održiv oporavak”, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Minimalne plate postoje u svim zemljama članicama. U 21 članici, među njima i Hrvatskoj, one se propisuju zakonom, a u šest zemalja (Austriji, Kipru, Danskoj, Finskoj, Italiji i Švedskoj) minimalne plate se dogovaraju u kolektivnim pregovorima. U većini zemalja članica minimalne plate nisu odgovarajuće i Komisija ovim predlogom želi da osigura veću adekvatnost tih plata.

Cilj direktive nije usklađivanje nivoa minimalnih plata unutar EU niti uspostavljanje jednoobraznog mehanizma za određivanje minimalnih plata u državama članicama, jer Unija u tim pitanjima nema nadležnost.

Cilj je uspostaviti minimalne uslove za određivanje adekvatne minimalne plate s jasnim i stabilnim kriterijumima, koji će biti redovno dopunjavani, te osigurati uključenost socijalnih partnera. U obzir treba uzeti kupovnu moć, poreze, društvene povlastice…

Komisija se umesto preporuka, koje su neobavezujuće, odlučila za direktivu, zakonodavni akt EU koji definiše cilj koji se želi postići, a zemlje članice su autonomne u izboru načina na koji će taj cilj ispunjavati.

Jednom kada se konačni tekst direktive iz pregovora između Veća i Parlamenta, države članice imaće dve godine da je prenesu u svoja zakonodavstva.

Zemlje koje minimalne plate dogovaraju kroz kolektivne pregovore, u pravilu imaju manje radnika s minimalnim platama i koje su uglavnom veće nego u zemljama u kojima se to zakonski propisuje. Komisija stoga preporučuje kolektivno pregovaranje.

Zemlje koje minimalne plate propisuju zakonom treba da uspostave jasne, transparentne i stabilne kriterijume za određivanje adekvatnosti minimalnih plata.

Ti kriterijumi treba da uključe barem kupovnu moć minimalnih plata i da uzmu u obzir poreze i socijalne beneficije, opšti rast bruto plata, razvoj produktivnosti.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More