Video od koga zastaje dah! Bejs skakači izveli neverovatan ulet u avion sa švajcarskih Alpa! (VIDEO)

Foto: PrintScreen/YouTube
201

Francuski “Bejs skakači” Fred Fugen i Vins Refet nedavno su izveli neverovatan skok sa vrha planine Jungfrau u Švajcarskoj.

Kao deo njihovog projekta “A door in the sky” za koji su proveli nekoliko meseci trenirajući, kompletirajaći tako 100 probnih letova u Španiji, “Bejs duo” je skočio sa vrha Jungrauaa, jedne od najvećih planina u Evropi, uletajući u laki avion “Pilatus Porter” u vazduhu.

Padobranci obično iskaču iz aviona. Međutim, ovi neustrašivi momci rešili su da malo promene pravila, tako da su nakon skakanja sa litice u švajcarskim Alpima, pre pada na zemlju, uskakali u avion u letu, piše “B92”.

U pitanju je takozvano bejs džamping (base jumping), najekstremnija padobranska disciplina koju karakterišu skokovi sa manjih visina što ih, upravo zbog manjka prostora i vremena za manevrisanje, čini neuporedivo opasnijim od klasičnih skokova iz aviona.

Za bejs skokove dovoljno je popeti se na visoku zgradu, most ili liticu.

Ova vrsta skokova do maksimuma ističe ono zbog čega najviše luči adrenalin – slobodan pad. U tu svrhu bejs skakači nose specijalna, široka odela, koja podsećaju na rastegljivu kožu letećih veverica, što dodatno pospešuje aerodinamiku pada i omogućava skakačima izvesnu dozu upravljanja tokom leta ka zemlji.

Takođe, za razliku od klasičnih padobranaca, ovi skakači nose samo jedan padobran jer za rezervni nema mesta, niti bi bilo vremena za otvaranje, s obzirom na male visine sa kojih se skače.

Nažalost, ovakvi skokovi veoma su opasni i neretko se završavaju tragedijom, zbog čega su u mnogim zemljama zabranjeni, ili makar nije dozvoljen legalan pristup većini mesta sa kojih bi skakači mogli da izvedu skok.

Momci koji su nedavno izveli ovu svoju vratolomiju u Švajcarskoj podigli su ovaj ekstrem na još viši nivo, jer su svi tokom pada uspeli da uskoče kroz malena vrata aviona u letu i da se relativno bezbedno prizemlje u kabini letelice.

ŠTA ZNAČI BASE JUMPING?

BASE je akronim sastavljen od početnih slova imenica Buildings (zgrade), Anntenas (antene), Spains (mostovi), Earth (zemlja – litice) koje predstavljaju četiri grupe lokacija sa kojih se izvode skokovi.

Minimalna visina za skok iz aviona iznosi 800 metara, dok BASE džamperi skaču sa svega 300 metara, a neretko i manjih visina. Njihov prosečan skok ne traje duže od 10-15 sekundi…

Pogledajte video od kojeg zastaje dah…

Izvor Naši u svetu B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More