Poznati se opraštaju od Amfilohija, ali ispraćaj Đeda iz bolnice slama srce (FOTO)

Foto: Tanjug( AP Photo/Darko Vojinovic,
234

Jutros posle primanja Svete Tajne prišešća preminuo je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović. Da je vest uznemirila mnoge odmah je bilo jasno i na društvenim mrežama.

Ceo pravoslavni svet iz Srbije, regiona ali i iz sveta opraštaju se dirljivim rečima od mitropolita Amfilohija na društvenim mrežama.

Novak Đoković objavio je fotografiju na Instagramu kojom se oprostio od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, a uz fotografiju mitropolita Amfilohija, Đoković je objavio i ruke koje simbolizju molitvu.

 

Među prvima se oglasio i pevač Vlado Geogriev. Upokojio se naš Mitropolit, prazninu i tugu nemoguće je izmeriti, slava ti večna i hvala za sve naš Đedo, napisao je on.

Otac Sava Janjić, iguman manastira Dečano tako se oprostio od mitropolita koga je izuzetno poštovao.

Legenda srpskog fudbala, Dule Savić, ožalošćen je i potrešen smrću mitropolita Amfilohija.

On je na društvenim mrežama objavio slike na kojima su on, Amfilohije i njegovi sinovi, Vujadin i Uroš Savić.

 

View this post on Instagram

 

BLAŽENOPOČIVŠI MITROPOLIT CRNOGORSKO- PRIMORSKI AMFILOHIJE i mali Vujadin. Dragocena uspomena.

A post shared by Ub.09 (@ub.09) on

– Sa našim voljenim MITROPOLITOM AMFILOHIJEM- napisao je Dule.

Savić je bio vrlo blizak sa Mitropolitom Amfilohijem i ne krije da je vrlo potrešen situacijom.

 

View this post on Instagram

 

Sa našim voljenim MITROPOLITOM AMFILOHIJEM.

A post shared by Ub.09 (@ub.09) on

Teškom je bilo i samom medicinskom osoblju. Lekaru su se okupili u hodnicima KC u Podgorici da isprate svog Đedu, kako su ga iz milošte zvali.

Više desetina doktora i celog medicinskog osoblja izašlo je da isprati mitropolita, celivajući mu ruku i krst,i retko ko je mogao da ne pusti suzu ovom prilikom.

 

 

Emir Kusturica oglasio se povodom vesti o upokojenju mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića. Na portalu Iskra objavljeno je saopštenje, koje prenosimo u celosti.

Otac i majka dali su mu ime Risto misleći na Hrista. To je, u stvari, bilo njegovo pravo ime i davno je postalo vidljivo da će iza sebe ostaviti veliko djelo. On je svoj život proveo radeći na nebeskim poslovima, s tim što se Amfilohije Hristo Radović nije, kao ni njegov imenjak iz Nazareta, lišavao zemaljskih poslova.

Rečeno je: „Dajte caru carevo, a Bogu božje.” Naš Mitropolit se, posvećen vjerskom radu, odužio i Bogu i narodu prepuštajući politiku onima koji su za to određeni, samo što je preosvešteni shvatao da, kada je raščovječenje na djelu, a kod nas je to postala vjekovna praksa, nema pravo samo da gleda, da mu nije dato da ćuti i ne djeluje.


Vratio je nadu narodu koji je uklješten među svjetovima i nedjelima sunarodnika stajao na ivici ambisa. Djelovao je poput munje nebeske kada je osjetio da su se na vagi klatila socijalna i vjerska, dakle ljudska prava. Spasavao je našu kulturu. Mogao je njegov život da izgleda drukčije, kao što je prva Hrišćanska crkva mogla da izbjegne progon rimskih careva, ali na sreću, već tada je izabran put žrtvovanja. Kao što je Hrist, umjesto pristanka da mu kip stoji kraj ostalih božanstava u rimskoj republici, prihvatio staze žrtvovanja, tako je Mitropolit izlazio na crtu svim tipovima koji su ugrožavali naše dostojanstvo.

Nije bio samo borac za pravoslavnu vjeru. Bio je veći borac za jednakost, bratstvo, i slobodu i građansko društvo, nego oni koji su to izvikivali za platu u ime vjere u vječnu sadašnjost!

Njegov mudri pogled gledao je dalje nego što je vidio njegov narod i zato je i naš put određen smjerovima koji su, zahvaljujući Mitropolitu, pred nama vidljivo iscrtani.

Telo mitropolita biće u Hramu Hristovog Vakrsenja u Podgorici  do sahrane, koja će biti u nedelju, a najavljeno je da će zaupokojenu Sveu Liturgiju služivi patrijarh Irinej sa više arhijereja SPC i drugih pomesnih crkava, a nakon toga i opelo i sahrana.

 

 

 

 

Izvor Našiusvetu.com, Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More