Vernici u redovima čekaju da se oproste od mitropolita Amfilohija, u mimohodu roditelji s decom, stari, mladi (FOTO)

FOTO TANJUG/ MITROPOLIJA CRNOGORSKO PRIMORSKA
169

Na dan Svetog Petra Cetinjskog, u Cetinjskom manastaru održana je liturgija povodom smrti ahiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorkog Amfilohija, kojoj je, osim vladika sveštenstva, vernika i građana, prisustvovao i mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Na fotelji na kojoj je mitropolit sedeo je njegova fotografija.

Nakon liturgije građani Cetinja i Crne Gore se opraštaju od mitropolita, čiji kovčeg se nalazi u istoj prostoriji s kovčegom Svetog Petra Cetinjskog, pa građani u mimohodu najpre dodiruju i celivaju kovčeg mitropolita, a potom i Svetog Petra Cetinjskog.

TANJUG / TWITTER ZDRAVKO KRIVOKAPIC

U mimohodu su i majke ili očevi s bebama u naručju, stari i mladi.

Veliki broj građana Cetinja i okoline čeka u dvorištu manastira da uđe u prostoriju u kojoj je izložen kovčeg mitropolita, a takođe veliki broj građana čeka da uđe u Cetinjski manastir.

Na vratima manastira oni se propuštaju u grupama.

Ovaj svečani čin ispraćaja mitropolita Amflohija sa Cetinja ka Podgorici se odvija u tišini, uz pojanje i povremeno čitanje poruka upućenih iz celog sveta povodom smrti mitropolita Crkvi i vernicima.

FOTO TANJUG/ MITROPOLIJA CRNOGORSKO PRIMORSKA

Mitropolit je preminuo juče u Kliničko-bolničkom centru u Podgorici od komplikacija nastalih infekcijom korona virusom.

Inače, noćas je održano bdenje u Cetinjskom manastiru na kojem je bio i vladika Atanasije, koji je na odar doneo knjigu svom najboljem prijatelju, koja je danas izašla iz štampe, a reč je o “Pismima Ave Justina svom duhovnom čedu Amfilohiju”.

Ostavio mu je i tropar koji su spevali prizrenski bogoslovi.

TANJUG/ MITROPOLIJA CRNOGORSKO PRIMORSKA

Kovčeg mitropolit Amfilohija biće ispraćen u 13 sati do Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde će sutra biti sahranjen..

Do sahrane vernici, građani i poštovaoci mitropolita takođe će moći da se oproste u mimohodu od njega, a samu sahranu prenosiće Javni sevis Crne Gore.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More