Sahrana mitropolita Amfilohija danas u podgoričkom hramu

(AP Photo/Risto Bozovic)
504

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen danas u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a svetu liturgiju će predvoditi patrijarh srpski Irinej.

Sahrani će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a dolazak je najavio i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dopremljen je juče u Podgoricu i izložen u hramu Hristovog vaskrsenja gde je veliki broj građana prošao kako bi odali poštu.

(AP Photo/Risto Bozovic)

Telo mitropolita biće u Hramu do sahrane i sve vreme građani koji žele da se oproste od Amfilohija moći će to da učine u mimohodu.

Danas će najpre biti služena Sveta liturgija, koju će predvoditi patrijarh srpski Irinej sa više arhijereja SPC i drugih pomesnih crkava, a nakon toga i opelo i sahrana.

Amfilohije će prema sopstvenoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a grob u kojem će počivati pripremljen je za njegovog života.

Do sahrane mitropolita u svim pravoslavnim hramovima u jednakim razmacima zvoniće zvona, a na dan sahrane u svim manastirima, gde je to moguće, biće služene liturgije i održan pomen.

Podgorica dočekala mitropolita Amfilohija! Nepregledne kolone građana ispred hrama, na ulicama svi kleče (FOTO, VIDEO)

Episkopski savet je apelovao na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mera zaštite od korona virusa.

Crnogorski Javni servis RTCG direktno će pratiti sahranu, saopštila je Mitropolija crnogorsko primorska.

Vernici u redovima čekaju da se oproste od mitropolita Amfilohija, u mimohodu roditelji s decom, stari, mladi (FOTO)

Patrijarh Irinej sa sveštenstvom stigao u Hram u Podgorici

U Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici jutros je stigao patrijarh SPC Irinej, koji će pre sahrane mitropolita Amfilohija služiti liturgiju sa arhijerejima SPC i pomesnih crkava.

U Hram je sa patrijarhom došao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

U Hramu su prisutni i predstavnici Katoličke crve u Crnoj Gori.

Ispred i u Hramu Hritovog vaskrenja i jutros je veliki broj građana i verujućeg naroda koji odaje poslednju poštu arhiepiskopu cetinjskom i mitropolitu crnogorsko primorskom, koji će danas, po sopstvenoj želji, biti sahranjen u kripti Hrama.

Veliki broj novinarskih ekipa prisutan je ispred Hrama.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More