UŽIVO: Vojska izlazi na ulice Beča, u napadima nekoliko mrtvih i ranjenih (VIDEO)

Foto: PrintScreen/YouTube
388

* Ubijena najmanje jedna osoba, više ranjeno
* Prvi napad izrvšen kod Sinagoge
* Jedan napadač likvidiran
* Veruje se da je u napadu učestvovalo više napdača

*  Pucalo se na šest mesta

Nekoliko osoba je ubijeno i ranjeno u terorističkom napadu koji se dogodio u Beču, potvrdilo je tamošnje ministarstvo unutrašnjih poslova. Ministar Karč Nehamer je novinarima potvrdio i da je učestvovalo nekoliko napadača.

Napadači su ciljali područje oko sinagoge u centru grada, ali još nije poznato da li je meta napada bila sama sinagoga koja je u vreme napada, u večernjim satima, bila zatvorena, piše RT.

Lokalni mediji tvrde da ima nekoliko žrtava, među kojima je i policajac koji je povređen u razmeni vatre sa napadačima. Takođe, neki mediji tvrde i da je poginulo sedam osoba.

Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci koji pokazuju napadača sa maskom na licu i puškom u rukama, koji hoda ulicama Beča i puca.

Policija je potvrdila da je jedan od napadača ubijen od strane policije.

Akcija policije je još u toku.

Do napada je došlo samo nekoliko dana pošto je austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao da će se njegova vlada boriti protiv “političkog islama” nakon što je grupa od 30-50 turskih tinejdžera upala u katoličku crkvu uz povike “Alahu Akbar”.

Napad u Beču usledio je samo nekoliko dana nakon terorističkog napada u Nici u crkvi, u kom je ubijeno troje ljudi.

Iz časa u čas:

23:14 23:14 Policija blokirala sve prilaze gradu

Saobraćaj je obustavljen u mnogim delovima Beča, a policija kontroliše gotovo svako vozilo koje je u pokretu u centru grada.

23:12 Vojska preuzima kontrolu nad gradom

Posle napada u centru Beča, aktivirane su i oružane snage. Vojska preuzima svu zaštitu imovine u glavnom gradu savezne države, a delovi komande dostupni su kao podrška borbi protiv terorizma, saopštila je Savezna kancelarija, javlja Heute.at.

– Sada je važno pripremiti sve raspoložive snage da osiguraju istrajnost izvršne vlasti. Savezna vlada je stoga odmah aktivirala potrebne snage austrijskih oružanih snaga – navodi se u saopštenju.
U prvom koraku, vojnici preuzimaju svu zaštitu imovine u glavnom gradu savezne države da bi rasteretili policiju.

23:04 U napadu stradalo nekoliko ljudi

Bečka služba spasavanja izvestila je da o nekoliko smrtnih slučajeva i nekoliko ranjenih u napadima. Kako su saopštili, u upotrebi je najmanje 10 vozila hitne pomoći. Prema nezvaničnim informacijama, stradali su policajac, civil i jedan od napadača.

22:55 Policija apelovala na građane da ništa ne snimaju

Društvenim mrežama kruže brojni snimci navodnih napada u Beču, ali još ni za jedan nije potvrđena autentičnost. Policija je apelovala na stanovništvo da ne snimaju i ne objavljuju fotografije i video zapise na društvenim mrežama, jer se time, kako navode, ugrožava istraga

22:53 Beč pod opsadom 

– Trenutno je Beč pod opsadom. Došlo je do incidenta pred sinagogom. Muškarac je iz kalašnjikova ispucao 50 metaka. U tom naletu je ubijen jedan policajac. Nakon toga se uputio prema placu gde su ga presreli specijalci. Pretpostavlja se da se muškarac tada raznio s bombom pri čemu je poginulo sedam ljudi. Ove informacije su još nepotvrđene, ali Beč je pod apsolutnom opsadom. Jezgra Beča je blokirana. Javni prijevoz je obustavljen – javlja reporterka 24sata.hr iz Beča.

– Svaka osoba koja je prošla ovuda je bila pregledana. Bilo je jako potresno gledati kako policija uperi pištolj u svakog slučajnog prolaznika – dodaje.

22:39  Policija je potvrdla sledeće informacije:

* Oko 20 sati je došlo do više pucnjeva.

* Nekoliko osoba je bio naoružano automatskim puškama

* Pucalo se na šest mesta.

*Jedna osoba je preminula, nekoliko je povređeno, među njima i jedan poliacajac.

*Jedan osumnjičeni je upucan i ubijen od strane policije.

22:30 Talačka kriza

Prema pisanju austrijskog lista heute.at u nekoliko restorana je nakon pucnjave došlo do talačke krize. Informacija nije potvrđena.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More