Ispovest Srpkinje iz žarišta bečkog terora: Neće biti isto, ovo je borba protiv onih koji žele rat

(Photo/Ronald Zak)
267

Neprospavana noć, zavijanje policijskih i vatrogasnih sirena, nadletanje helihoptera iznad zgrada – ovako prvo jutro posle terorističkog napada u Beču opisuje Srpkinja A.M. koja godinama živi i radi u Austriji, ovde ima svoju porodicu, karijeru i dom.

– Trebalo bi da se spremamo za posao, a dete za vrtić, ali niko ne zna da li sme da napusti svoj stan. Sa terase se ne vidi i ne čuje niko na ulici. Škole i vrtići su danas zatvoreni, ostajem kod kuće uz dete, ali panika i strah vladaju i u sopstvenom stanu – rekla je A.M. za Telegraf.

Kako nam je ispričala, svi njeni prijatelji su uplašeni, niko ne sme da izađe čak ni do prodavnice, prate zvanične medije i u stalnom su kontaktu sa prijateljima i firmama, jer je većina njih danas ostala u svojim domovima.

Predsednik i premijer Austrije, Aleksandar van der Belen i Sebastijan Kurc, danas su se obratili javnosti i apelovali na građane da ostanu u svojim domovima i izbegavaju uži centar grada.

– Od sutra ćemo da nastavimo dalje sa našim životima ovde, ali neće više ništa biti isto. Mislili smo svih ovih godina da je Beč mesto gde su kvalitet života i sigurnost nešto po čemu se razlikuje od drugih evropskih metropola.

Po rečima premijera, kaže A.M., “ovo nije borba protiv Austrijanaca i migranata, hrišćana i muslimana, ovo je borba između velikog broja ljudi koji žele u spokoju i miru da žive i samo nekoliko onih koji žele rat”.

– Verujemo da je Austrija sigurna policijska država koja će da uzvrati udarac terorističkoj politici ovde. Beč jeste drugačiji od drugih, želim da tako i ostane.  Način života koji mi ovde živimo nekome je zasmetao ili je Austrija preduzela neke političke korake koji su isprovocirali ovaj događaj – izjavila je ona.

Podsetimo, prema zvaničnim informacijama koje je do sada iznela policija, u terorističkom napadu koji se dogodio sinoć na ulicama Beča, ubijeno je pet osoba, među kojima je bio i jedan od napadača, inače terorista albanskog porekla. Povređeno je njih 17, od kojih je 6 u teškom stanju.

Na ulicama, u kafićima i restoranima glavnog grada Austrije, sinoć je bio prisutan veći broj ljudi. Oni su izašli kako bi iskoristili veče pred ponovno uvođenje policijskog časa, zbog povećanog broja zaraženih korona virusom, a koji stupa na snagu danas i trajaće do daljeg od 20 časova uveče do 6 ujutru.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More