Srpski ambasador u narodnoj nošnji predao akreditive i napravio haos na društvenim mrežama (FOTO)

Foto: Tviter/printscreen
341

Novi ambasador Srbije u Angoli Miloš Perišić postao je predmet rasprave na društvenim mrežama, zbog svoje odluke da na dužnost stupi obučen u srpsku narodnu nošnju.

Pitanje, da li je opancima i šajkači mesto u diplomatiji, bio je još jedan povod za burnu raspavu na društvenim mrežama.


Na fotografije Perišića koji u nošnji predaje akreditivno pismo predsedniku Angole Žoau Gonsalvešu Lourensu reagovao je bivši zaštitnik građana Saša Janković.
“Naš ambasador predaje akreditive u Angoli… Naša narodnja nošnja je lepa, i u Angoli svakako imaju svoju, ali diplomatija nije folklorna sekcija. Ne valja kad nam se smeju, a prečesto je to slučaj – napisao je Janković.

Reakcije Tviteraša bile su različite, među njima je bilo onih koji su odluku Perišića da ovom prilikom obuče narodnu nošnju smatrali smešnom.


Bili su i odgovori koji su branili poziciju novog ambasadora koji glasi “Poštovani gospodine Jankoviću, jedan profesor fakulteta koji ste Vi završili, akademik Radomir Lukić je svoju doktorsku disertaciju branio na Sorboni u narodnoj nošnji, s toga razlozi za smejanje nama kao državi postoje i ima ih mnogo, ali ovde to nije slučaj”…

Inače komentatori na društvenim mrežama već su ga prozvali Stanoje po liku dečaka koji je nosio narodnu nošnju na svetskom prvenstvu u fudbalu u Montevideu 1930.

Drugi su, pak, hvalili novog srpskog ambasadora i osudili Jankovića zbog njegovog komentara.

U pokušaju da objasni da nema ništa protiv narodne nošnje, ali da ovo nije prilika za tako nešto, Janković je naknadno postavio fotografiju Ive Andrića i Branislava Nušića uz sledeći komentar:

“Sinoćni tvit izazvao je dosta pažnje, pa: Naravno da nije reč samo o velikom odelu (pre)mladog ambasadora. Ali evo malo i o tom običaju: Nošenje narodne nošnje dogovara se sa domaćinom i tada je i on nosi. Inače ima efekat Majinog hidžaba. Ispod: Andrić u Beču i Nušić u Prištini”.

Izvor Naši u svetu, Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More