Mira Banjac proslavila 91. rođendan: Ovo je sve sada jedno sivilo, malo tonem pa se podignem (FOTO, VIDEO)

Foto: Youtube/printscreen
152

Srpska glumica Mira Banjac juče je proslavila 91. rođendan.  Glumica će rođendan zbog korone proslaviti u krugu prijatelja u Novom Sadu. Mira je slavu stekla veoma mlada i do sada je odigrala preko 300 uloga, a najviše je ostala upamćena po tome što je bila žena iz naroda.

Glumom se bavi već 70 godina i pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u prestonici Vojvodine. Posle stotinu uloga u pozorištu, 30 na filmu i 20 u TV serijama, nakon što je obišla bukvalno ceo svet – zna se da ničeg ne bi bilo bez Srema.

On joj je dao karakter i unutrašnji sklop koji ju je odveo do najintrigantnijih ljudi svog vremena i izveo na crveni tepih spektakla. Ono zbog čega je publika toliko voli je to što je uvek bila svoja, pa i u ulogama koje je igrala. Umela je da unese deo sebe u svaku ulogu i na taj način je još više povezivala publiku sa samim delom i sobom.

Dobro sam, čuvam se, ne izlazim, ne mešam se u veliko društvo. Otkazala sam sve svoje obaveze koje sam imala i to je dobro, kaže legendarna glumica Mira Banjac.

U impresivnoj karijeri dugoj 70 godina odigrala je oko 300 uloga. Likove žena iz naroda obogaćivala je svojevrsnim humorom, sarađujući sa najvećim srpskim i jugoslovenskim rediteljima i igrajući sa najvećim glumačkim imenima.


Bez proslave rođendana zbog epidemije

“Dosta je bilo”, kratko odgovara na naše želje da nam još mnogo godina ulepšava živote svojim glumačkim kreacijama.

“Teško je sve ovo. Sve teže mi pada. Ja sam čovek od komunikacije. Ovo je sve sada jedno sivilo, malo tonem pa se podignem i tako”, objašnjava nam slavljenica.

Rođendan, kaže, ovoga puta ne može proslaviti, jer se pridržava svih propisanih mera zbog pandemije i nikog ne prima u kuću.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

“Svakojako sam slavila rođendane. Zaticale su me proslave i na poslu i u inostranstvu. Gde god sam se našla u tom trenutku. I u Sarajevu i Crnoj Gori, sa kolegama i bilo je jako lepo”, priseća se Mira.

Junakinje iz naroda
Zorica Božović, Anđelija, Mileva, Marija, Jela, Jovanka, Danica Čvorović, tetka Ruža, baba Mara, baba Nađa…samo su neke od junakinja koje je Mira Banjac oživela. Danas je, kaže, ponosna je što je igrala male ljude sa velikim povodom.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

“Sve su to sudbine. Svaku tu sudbinu sam prošla i svaka je prošla kroz mene”, rekla je Banjac prošle godine na Festivalu evropskog filma Palić na kojoj je bila priređena izložba “Lica Mire Banjac”, posvećena njenom glumačkom opusu.

Nezaboravna Katica iz “Radovana trećeg”, glumica koja predstavlja kulturno dobro naše kinematografije, Mira Banjac, prvu filmsku ulogu ostvarila je 1964. godine, u filmu “Boj na Kosovu”. Na pozorišnu scenu zakoračila je još 1949. u Sremskoj Mitrovici, da bi je 1970. godine legendarna Mira Trailović u sred sezone dovela u Atelje 212 gde je postala nosilac repertoara.


Nedavno smo Miru gledali u novom filmu Pjera Žalice “Koncentriši se, baba”, na čijem snimanju je proslavila prošli, 90. rođendan.

Čitam, radim po kući
Neumorna i vredna, Mira je navikla mnogo da radi. Epidemija je primorala da vreme provodi kod kuće.

“Čitam, gledam na televiziji što me zanima, radim malo po kući. Znate za ženu uvek ima posla u kući. Čujem se telefonom sa prijateljima”, kaže Mira.

Družite se sa dobrim ljudima
Na pitanje kako se duhom ostaje mlad, odgovara da za to nema recept.

“To je biološko pitanje. Samo sam radila i dok sam radila bilo mi je sjajno. Verovatno je tajna u radu, pozitivnoj energiji, pozitivnom mišljenju o ljudima oko sebe. Družiti se sa dobrim ljudima i to je to”, ističe Mira Banjac.

Film koji sniman samo 23 dana

Čuveni film “Varljivo leto ’68” završen je za svega 23 dana iako je snimanje stalno prekidano i to zbog dece glumaca.

Reditelj Goran Paskaljević, koji je preminuo 25. septembra u 73. godini, izabrao je 1984. godine Slavka Štimca, Ivanu Mihić i Andriju Mrkaića za uloge u ovom ostvarenju. Njihove roditelje glumili su Bata Stojković i Mira Banjac, koja je otkrila kroz kakve su muke prošli da bi dobro odradili svaku scenu.

“Za Štimca se već tada znalo da je fantastičan glumac, a mala Mihićka (13) bila je preslatka devojčica. Svi smo uživali radeci sa njima, a naročito sa Andrijom (8), koji je glumio najmlađeg člana porodice Cvetković. Često smo prekidali snimanje jer su deca tražila da odu do toaleta ili da jedu nešto. Mali Andrija nam je zadavao najviše muka jer je tražio da piški baš u trenucima kada je trebalo da uđe u kadar”, priseća se Mira Banjac rada na kultnom filmu, navodi “Hit”.


Ona kaže da su ekipi filma ove situacije bile smešne iako su zbog njih morali da prekidaju posao.

“Svima nam je to bilo veoma simpatično. To su bila samo deca, pa se niko nije ljutio. Njima je u tom dobu teško bilo reći da snimaju dva sata bez jela i pića. Voleli smo ih, a mali Andrija nam je bio jako privržen. Bili smo kao prava porodica”, dodaje glumica.


Igrala je filmovima “Čuvar plaže u zimskom period”, “Široko je lišće”, “Salaš u Malom ritu”, “Varljivo leto ’68”, “Balkanski špijun”, “Lepota poroka”, “Nož”, “Bure baruta”, “Seljaci”, “Optimisti”, “Kad svane dan”, “Mamaroš”, u serijama “Marija”, “Porodično blago”, “Vratiće se rode”, “Bela lađa”…

I dalje je puna energije posvećena svojoj profesiji i publici koja joj je uvek bila na prvom mestu, uverena da vredi samo ono što je prenela ljudima i što su oni zapamtili. A prenela je mnogo, umetnički snažno, uvek sa ljudskim licem. Nadamo se da će još dugo upravo to I nastaviti da radi. Ona, mira banjac, legenda našeg glumišta. Zato od srca i iskreno:

Srećan rodjendan, Miro!

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More