Sećanje na vreme kada je svet bio pod lancima nečovečnosti: Izložba ratnih slika Srbije u Drugom ratu na manifestaciji Muzeji za 10!

foto: Youtube Printscreen
331

Galerija Doma Vojske Srbije će sa izložbom “Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945″ učestvovati na ovogodišnjoj manifestaciji “Muzeji za 10″ koja se održava od sutra do 15. novembra.

Tema ovogodišnje manifestacije je Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Izložba je priređena povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a na njenom priređivanju radila je grupa autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana”.

U Austriji prvi put izložba o mladosti Adolfa Hitlera i njegovim umetničkim ambicijama

 

U saopštenju se ukazuje da autori izložbenom postavkom u Velikoj i Maloj galeriji Doma VS u Beogradu ukazuju na neke od najznačajnijih događaja iz oslobodilačke borbe u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

Autori su Jasmina Nikolić, Marijana Mraović, Nataša Milošević Dulić i Dragana Miloradović, uz muzeološku postavku Vuka Obradovića i umetničku Jelene Knežević.

Izložbu čine dve glavne tematske celine – „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu – okupacija” i „Borba za oslobođenje Srbije 1941-1945. godine i saradnja NOVJ sa Crvenom armijom”.

Deo izložbe je i elektronska/virtuelna prezentacija arhivskih fotografija, dokumenata, muzejskih predmeta i umetničkih izložbenih eksponata.

Deo izložbe čini „Propagandna umetnost u decenijama posle rata” gde je izloženo 13 umetničkih slika i vajarskih dela iz Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Reč je o tematski angažovanim radovima umetnika koji su stvarali posle Drugog svetskog rata, kao što su Ðorđe Andrejević Kun, Angelina Gatalica, Dušan Gaković, Nandor Glid, Stevan Dukić, Oto Logo, Mira Sandić, Sava Sandić, Milan Četnik i Aranka Mojak.

Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945″ otvorena je u Velikoj I Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu do 15. novembra od 11 do 19 časova.

Viši kustos i načelnica Galerije Doma Vojske Srbije Jelena Knežević ističe da je izložba nastala kao rezultat istraživanja arhivske građe, prvenstveno u fondovima i zbirkama Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja.

Prema rečima direktorke Istorijskog arhiva Požarevac Jasmine Nikolić, postavka svedoči i podseća na vreme kada je svet bio pod lancima nečovečnosti, nehumanosti, poniženja i destrukcije – na vreme Drugog svetskog rata.

Priređena je s namerom da istoričarima koji se bore protiv revizije istorije Drugog svetskog rata ponude dokaze koji mogu doprineti zaustavljanju krivotvorenja činjenica, ali i da odaju priznanje doprinosu savezničke Crvene armije pobedi antihitlerovske koalicije, navela je Nikolić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More