Makedonija od danas i zvanično promenila ime

FOTO: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski
467

SKOPLJE – Makedonsko Sobranje je sa 81 glasom „za“, ni jednim protiv, niti uzdržanim, usvojilo danas ustavnu promenu kojom je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija.

Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.

„Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i ustava države, ali menjanje stavova donosi progres i po cenu političke karijere“, istakao je Zaev.

On je kazao da je VMRO-DPMNE znao da nije moguće postići bolji sporazum i da bez Grčke nije moguće nastaviti put ka EU i NATO.

Ovom odlukom makedonsko Sobranje je promenio ustavno ime države u Republika Severna Makedonija, koja će stupiti na snagu kada parlament u Grčkoj bude ratifikovao Prespanski sporazum.

Lider najveće makedonske opozicione stranke VMRO DPMNE, Hristijan Mickoski, nazvao je usvajanje ustavnih izmena kojim se ime države menja u Severna Makedonija izdajom.

On je, na konferenciji za novinare, zatražio da se skupština raspusti i da se vanredni izbori održe zajedno sa predsedničkim, koji su planirani za proleće.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More