Nemački izvoz nastavio rast u septembru, ali jedan podatak zabrinjava

Foto: Tanjug/ Fabian Sommer/dpa via AP
265

Nemački izvoz je nastavio rast u septembru, iako sporijim tempom nego prethodnih meseci, skočivši za 2,3 odsto u odnosu na avgust prema prilagođenim podacima, saopštio je statistički zavod Destatis. U odnosu na septembar 2019. godine, izvoz Nemačke je potonuo za 3,8 procenata, prenosi Dau Džons Njuzvajers.

S druge strane, septembarski uvoz Nemačke je skliznuo za 0,1 odsto na mesečnom nivou, a u poređenju sa istim lanjskim mesecom je pao za 4,3 odsto, prema preliminarnim sezonski i kalendarski prilagođenim podacima Destatisa.

Izvoz je u septembru zabeležio pad u odnosu na februar 2020, mesec pre uvođenja korona mera ograničenja, od 7,7 procenata, a uvoz od 5,7 odsto, pokazuju podaci zvanične statistike.

Trgovinski suficit Nemačke iznosio je u septembru 20,8 milijardi evra, pri čemu je izvoz vredeo 109,8 milijardi evra, a uvoz 89 milijardi evra.

Prema privremenim pokazateljima Bundesbanke, tekući račun platnog bilansa u septembru je pokazao suficit od 26,3 milijarde evra, računajući bilanse robne razmene, dodatnih trgovinskih proizvoda, usluga, primarni i sekundarni prihod, dodaje se u informaciji.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More