Makron želi da mobiliše Evropu protiv islamističkog terorizma: Uskoro prvi konkretni predlozi

foto: Tanjug/Ian Langsdon, Pool via AP
349

Evropskim zemljama je potreban “brz i koordinisani” odgovor kako bi se suočile sa terorističkom pretnjom, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron na onlajn mini samitu Evropske unije organizovanom posle napada u Francuskoj i Austriji.

Makron je ocenio da taj odgovor treba posebno da se odnosi na “razvoj zajedničkih baza podataka, razmenu informacija i jačanje kaznene politike”, kao i na “potpunu i strogu promenu” postojećih mera.

Na video sastanku pored Makrona učestvovali su i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Učesnici su govorili o borbi protiv terorističke propagande i govora mržnje na internetu.

“Internet je prostor slobode, naše društvene mreže takođe, ali ta sloboda postoji samo ako postoji bezbednost i ako nije utočište onih koji podrivaju naše vrednosti ili žele da indoktriniraju druge mračnim ideologijama”, rekao je Makron.

Sastanak je organizovan nedelju dana posle napada u Beču, i ranijih napada u Nici i Parizu.

Makron, kojem su takođe pretili džihadisti, želi da mobiliše Evropu protiv islamističkog terorizma i planira da 10. decembra Evropskom savetu predstavi prve predloge o tome.

Kancelarka Merkel je na sastanku rekla da to nije borba islama protiv hrišćanstva, već potreba za modelom demokratskog društva u borbi protiv terorizma i antidemokratskog ponašanja.

Kurc je pomenuo strane džihadiste u Siriji i Iraku koji su se vratili svojim matičnim zemaljama ili su u zatvoru.

“Neki od njih su već pušteni, a tužna istina je ta da će mnogi od njih biti pušteni u narednih nekoliko godina. Oni su tempirane bombe i ako želimo da se zaštiti sva naša sloboda, treba da se ograniči sloboda tim ljudima”, dodao je austrijski kancelar.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More