Iguman Sava: Usvojen aranžman za zaštitu manastira, naša crkva insistira na poštovanju zakona

foto: Youtube Printscreen
73

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić objavio je danas na Fejsbuku odluku Saveta za nadgledanje zaštićenih zona, kojom je usvojen aranžman za zaštitu manastira od gradnje međunarodnog puta, a koja je, kako je naveo, obezbedila poštovanje zakona.

Kako je napisao, tom odlukom Saveta za sprovođenje i nadgledanje zaštićenih zona usvojen je aranžman koji će zaštititi manastir od gradnje međunarodnog puta, koji će ići zaobilaznicom van zaštićene zone, a s druge strane omogućiti rehabilitaciju postojećeg puta kroz zonu za lokalnu upotrebu stanovnika Dečana.

“Proces će ići sinhronizovano i pod međunarodnim monitoringom. Time je obezbeđeno poštovanje zakona, na čemu je naša Crkva od početka insistirala”, naveo je Sava Janjić.

U odluci Saveta za sprovođenje i nadgledanje (ŠN) navodi se da je održan 9. novembra u Prištini, prenosi portal Kosovo online.

“ŠN je usvojio aranžman o rehabilitaciji puteva u opštini Dečani u saglasnosti sa relevantnim zakonom kosova br 03 / L- 039 o specijalnim zaštićenim zonama (SŽ) od 15.juna 2008.godine. Ovaja aranžman uključuje sinhroni razvoj međunarodnog obilaznog puta izvan granica SŽ i lokalnog puta unutar SŽ”, navodi se u odluci.

Cilj aranžmana je podsticanje odnosa među zajednicama kroz zaštitu verskog kulturnog nasaleđa i jačanaje konomskog razvoja opštine Dečane, kao i samog regiona.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More