Preventivne mere u Francuskoj, u Belgiji ŽARIŠTE ptičjeg gripa!

275

Žarište ptičjeg gripa identifikovano je u Belgiji, zbog čega su vlasti uvele izolaciju ptica svima koji drže živinu, uključujući i domaćinstvima, saopštila je Savezna agencija za prehrambenu bezbednost (Afsca).

Posle pojave žarišta ptičjeg grupa letos u Rusiji i u Kazahstanu, zaraza se nedavno proširila na Zapadnu Evropu.

Preventivne mere izolacije ili zaštite uvedene su ovog meseca u Francuskoj zbog procene visokog rizika pojave te bolesti.

U Belgiji su tri divlje ptice u rezervatu u Ostendeu testirane pozitivno na virus H5N8, saopštila je Afska, navodeći da je tu zarazu u petak potvrdio institut za javno zdravlje Sciensano.

Preventivne mere su komercijalnim farmama živine uvedene 1. novembra, a od nedelje, 15. novembra, živinu treba da izoluju ili zaštite i i pojedinci koji je gaje u domaćinstvu.

Francusko ministarstvo poljoprivrede je 5. novembra upozorilo da je dinamika infekcije u punom zaletu u Zapadnoj Evropi.

Pored slučajeva prijavljenih u Holandiji, 13 slučajeva zaraze je među divljim pticama u Nemačkoj, a od 3. novembra jedno je na severoistoku Engleske.

Aktuelni tip ptičjeg gripa, H5N1, pojavio se 2003. godine. Bilo je pojedinačlnih slučajeva zaražavanja ljudi njime – 120 u zemljama Jugoistočne Azije, od kojih je polovina umrla. Smatra se da u svom sadašnjem obliku taj virus nije posebno opasan za stanovništvo, jer nema prenosa sa čoveka na čoveka, tako da su infekciji izložene samo osobe u intenzivnom kontaktu sa obolelim pticama.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More