Preminuo Slavoljub Đukić

Foto/Printscreen/You Tube
85

Srbija je izgubila jedno od najvećih novinarskih imena, u noći između petka i subote preminuo je Slavoljub Slava Đukić, novinar, urednik i publicista, čiji su tekstovi i dela ostavili neizbrisiv trag na domaćoj medijskoj i javnoj sceni.
Rođen je u Slovcu kod Valjeva 1928.godine. U ratnim godinama pohađao je gimnaziju u Valjevu, a maturirao u Beogradu. Kao šesnaestogodišnjak, borac Prve proleterske brigade, prošao je ratni put preko Slovca, oslobađanja Beograda i Sremskog fronta, do Trsta.

Novinarsku karijeru počeo je u Sportu (1949.), potom bio novinar Večernjih novosti, Borbe i Politike, gde je najveći deo ratnog veka proveo kao komentator i hroničar. Bio je i glavni urednik nedeljnika NIN. Mimo volje penzioniran je 1987.godine. Dobio je više priznanja i nagrada za svoj novinarski rad.

Đukić je bio koscenarista i pisac za nekolikob dokumentarnih filmova, koji su osvojili najviše umetničke nagrade, među kojima su „Krov“, „Žulj“ i „Povratak iz Kutuzera“. Autor je više knjiga iz objasti publicistike (četiri o režimu Slobodana Miloševića) – „Kako se dogodio vođa (1991.), „Između slave i anateme“ (1994.), „On, ona i mi“ (1997.), „Kraj srpske bajke“ (1999.) – kao i dela „Čovek u svom vremenu“ (1989.), „Slom srpskih liberala“ (1990.), „Lovljenje vetra“, biografsku priču o intelektualnom angažmanu Dobrice Ćosića (2001.). Poslednja publicistička dela su mu „Pogled iz osinjaka“ (razgovori i susreti sa Dobricom Ćosićem) i „Političko groblje“, knjiga koju je najviše cenio i za koju je dobio nagrade „Desimir Tošić“ (2009.) i „Svetosavski pečat“ (2010.).

Sedamdesetih godina aktivno je sarađivao u Kulturno – obrazovnom programu Televizije Beograd. Realizovao je više dokumentarnih priloga-portreta sa istaknutim ličnostima javnog života. Đukić u knjizi „Političko groblje“ ističe da se u pristupu svom poslu trudio da ostane na terenu gde se najsigurnije oseća. „U novinarstvu ne podnosim gnjavaže. U štampi najviše cenim informaciju i priču“, napisao je Đukić, objašnjavajući da se „u pričama nalazi izvor života, a poštena informacija je prima novinarstva“. „Poštena informacija? To je najteže u obraćanu javnosti, pored svakojakih podmetanja, laži i navijačkih strasti. A laže se bezočno, u svoju korist, pogotovo kad su u pitanju istorijska svedočenja“, ukazao je Đukić.

„Obično se priznaje samo svoja istina i prikrivaju sopstvena nedela“, tumačio je Đukić, koji je u „radu našao olakšanje, kao neurotičar koji, po Frojdu, sam sebe leči osuđen na rad“. Knjige su mu štampane na engleskom, nemačkom, mađarskom, bugarskom, holandskom i francuskom jeziku. U ocenama Đukićevog profesionalnog rada ističu se njegova odmerenost, objektivnost i uljudnost u obraćanju javnosti.

Imao je skladan brak sa suprugom Olgom, koja je preminula 2002.godine. Doživeo je porodičnu tragediju smrću sina 1989.godine. Za sobom je ostavio ćerku Lanu i unuka Dušana. Kako je saopštila porodica, vreme i mesto sahrane Slavoljuba Đukića biće naknadno objavljeni.

Izvor Infobrif.rs Danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More