Austrija pod ključem: Korona ušla u javni servis ORF, pozivaju se lekari u penziji da pomognu

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
566

Austrijski parlament usvojio je odluku o drugom “zaključavanju” Austrije, sa ograničenjem kretanja koje će važiti celog dana, u cilju suzbijanja širenja korona virusa.

Nove mere potpunog zaključavanja, po uzoru na proleće, počeće da se primenjuju od sutra i važiće do 6. decembra, a imaju za cilj drastično smanjenje kontakata.

Pored ugostiteljskih i hotelskih objekata, zatvaraju se i radnje, izuzev prehrambenih, drogerije, apoteka, banaka, pošta, benzinskih pumpi.

Ogranicenje kretanja proširuje se na ceo dan, tako da će građani moći da izađu iz svoja „četiri zida” samo ako moraju u kupovinu najbitnijih potrepština, da pomažu nekom drugom, da idu na posao, ili prošetaju iz psihičkih i fizičkih razloga, odnosno radi šetnje kućnog ljubimca.

Takođe se zatvaraju i škole, to jest svi uzrasti prelaze na učenje od kuće.

Za razliku od “blagog zaključavanja”, koje je usvojeno početkom meseca, a koje je predviđalo i policijski čas od 20 do šest sati ujutro, uz zatvaranje gastronomije, hoteljerstva, ovaj put su samo vladajuće partije – Narodna stranka (OVP) i Zeleni – glasali za nove mere.

Opozicija, uključujući i Socijaldemokratsku partiju (SPO), koja je prethodnu meru podržala, kritikovala je oštro austrijsku vladu.

SPO i NEOS su istakli da smatraju zaključavanje pravom merom, ali ne podržavaju predviđeno zatvaranje škola.

Slobodarska partija Austrije (FPO) u potpunosti odbija zaključavanje.

Šef poslaničkog kluba OVP August Veginger optužio je opoziciju za neodgovorno ponašanje.

Korona ušla i u javni servis ORF

U Austriji poslednjih nedelja dramatično raste broj novozaraženih korona virusom, koji “ulazi” u sve segmente života, a sada je, i pored svih mera predostrožnosti “napao” I javni servis ORF. Glavna voditeljka dnevnika “Cajt im Bild” (Zeit im Bild) Nađa Bernhard pozitivna je na korona virus. Prilikom rutinskog testa izvan ORF-a, u četvrtak je prvo bila negativno testirana, ali posle pojave simptoma ona je ponovila test koji je bio pozitivan. “Zbog strogog bezbednosnog koncepta ORF ne postoji rizik od infekcije u ORF-u ili u redakciji dnevnika. Gospođa Bernhard je poslednji put bila dežurna u redakciji u utorak i nije imala potom kontakt sa svojim kolegama”, navodi se u saopštenju javnog servisa. Ukazuje se da je voditeljka u kućnoj izolaciji i da do sada ima samo blage simtome. Inače, od početka epidemije u Austriji, ORF je preduzeo brojne mere predostrožnosti. Tako je na rad od kuće poslao veliki broj svojih zaposlenih, a članove redakcija informativnih emisija je “izolovao”. Tako su voditeljski parovi, naizmenično, morali da provode po dve nedelje u “izolaciji” u ORF, kako bi se sprečio “ulazak” korone.

Lekari u penziji pozvani da pomognu

Bolnice u Austriji su preopterećene zbog dramatičnog rasta novoobolelih od korona virusa, te ponestaju kapaciteti, kako u slobodnim krevetima, tako i osoblju, zbog čega se u pomoć pozivaju penzionisani lekari. Udruženje bečkih bolnica započelo je uspostavljanje kontakta sa lekarima, negovateljima, medicinskim sestrama, koji su maksimalno dve godine u penziji, kako bi ih zamolili da pruže podršku aktivnim kolegama. Udruženje pita enzionisano medicinsko osoblje, kako je potvrđeno iz kabineta pokrajinskog sekretara za zdrastvo Petera Hakera, da li bi bili spremni da pomognu. “Na taj način možemo brzo doći do dodatne stručne radne snage”, naglašeno je iz kabineta Hakera. Ideja je nastala na osnovu poziva jednog broja penzionisanog medicinskog osoblja koje je Udruženju bolnica ponudilo svoju pomoć. Sve je, kako ističe Haker, na dobrovoljnoj osnovi, I niko se neće terati na pomoć. Osobe, koje su iz zdravstvenih razloga morale biti penzionisane, neće biti kontaktirane. (Kraj) zmb/ivi

Izvor Tanjug

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More