Austrijsko zdravstvo pred kolapsom: “LEKARI ĆE MORATI DA ODLUČUJU KOGA DA SPASU”!

(Kay Nietfeld/dpa via AP)
9,835

Zbog dramatične situacije u bolnicama koju je izazvala pandemija korona virusa, Austrija je po drugi put morala da uvede stroge mere karantina, koje stupaju na snagu u utorak i važiće zaključno sa šestim decembrom.

– Svaki kontakt je prekomeran. Zbog toga vas hitno molim: Ne sastajte se ni sa kim -poručio je kancelar Sebastijan Kurc, prenosi “Blic”.

On je najavio i masovno testiranje, ali koje će biti na dobrovoljnoj osnovi.

Od utorka će raditi samo prodavnice namirnica i apoteke. Frizerski saloni i druga uslužna preduzeća biće zatvoreni. Osim toga, uvodi se ograničenje izlazaka 24 sata dnevno. Ljudi će moći da izađu iz kuće samo da bi se bavili fizičkom aktivnošću, išli na posao, zadovoljili osnovne životne potrebe ili pomogli drugim ljudima. Posle srednjih škola, od utorka i osnovne škole prelaze na daljinski režim nastave, povratak u školske klupe planiran je za sedmi decembar.

U odnosu na broj stanovnika Austrija trenutno beleži najvišu stopu novih zaraženih na svetu.

U poslednja 24 sata je registrovano 4.657 novih slučajeva zaraze korona virusom i 58 preminulih.

Najviše novozaraženih beleži Donja Austrija 1.038, u Gornjoj Austriji je 917, Tirolu 578, Beču 505, Salcburgu 468, Štajerskoj 417…

U petak je sa skoro 831 slučajem na million stanovnika bila ispred Češke, Švajcarske, Italije, Slovenije.

Koliko su dramatične posledice po austrijski zdravstveni sistem potvrdila su dva lekara na konferenciji za štampu u sedištu kancelara. Prema njihovim rečima, zdravstveni sistem je „u potpunosti iskorišćen“ zbog korona virusa, a lekarima, „ukoliko ne uspemo da zaustavimo takav trend, uskoro predstoji trijaža“, tj. odlučivanje o tome ko će biti priključen na respirator, a samim tim i o životu ili smrti.

U subotu posle podne širom Austrije bilo je zauzeto 584 od ukupno 2.000 kreveta na intenzivnoj nezi (podatak se odnosi na obolele od kovida-19), ali ako se uzme u obzir da se podaci o broju novih zaraženih odražavaju na situaciju na odeljenjima intenzivne nege u bolnicama tek nedelju kasnije, znači da će za samo nekoliko dana svi kreveti biti zauzeti, piše portal oe24.at. Trenutno se u bolnicama od kovida leči više od 4.000 osoba.

I broj umrlih je zabrinjavajući. Najviše umrlih u prvom talasu bilo je šestog aprila (31), a u petak, 13. novembra umrle su 63 osobe. Od izbijanja pandemije, u Austriji je umrlo ukupno 1.746 ljudi.

Prema rečima Barbare Frizeneker, specijaliste intenzivne nege Univerzitetske klinike u Insbruku, situacija se dramatično pogoršala u poslednje dve-tri nedelje, ne samo što se tiče osoblja, već i broja kreveta za intenzivnu negu. Većina obolelih od kovida-19 na odeljenju intenzivne nege stara je između 50 i 60 godina, izjavila je Frizeneker.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More