Poznati se opraštaju od patrijarha Irineja! Vladika Grigorije: Najteže je odgovorno stajati na prvom mestu (FOTO)

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
95

Patrijarh srpski Irinej preminuo je danas od posledica korona virusa.

Francuski humanitarac Arno Gujon oprostio se danas od preminulog patrijarha Irineja.

Gujon je na društvenim mrežama napisao da je imao čast da upozna patrijarha SPC i da “od njegovih ruku” bude odlikovan najvišim crkvenim odlikovanjem – Ordenom Svetog Save prvog stepena.


“Nikad neću zaboraviti njegove tople reči i trenutak kad mi je rekao “dragi prijatelju, brate Arno”… Napustio nas je danas prijatelj, brat, Otac, Patrijarh Srpski Irinej, koji je ceo život služio Bogu, Crkvi i ljudima. Počivajte u miru Vaša Svetosti”, napisao je Gujon uz fotografiju sa patrijarhom Irinejom sa dodele Ordena Svetog Save.

Povodom smrti patrijarha Irineja, oglasio se princ Filip Karađorđević na svom Tviter nalogu.

“Težak i sumoran dan za našu Crkvu i naš narod. Naš Patrijarh bio je veliki trudbenik, požrtvovan i odgovoran pastir, dobar čovek i veliki rodoljub. U teškim i turbulentnim vremenima u kojima živimo, Patrijarh Irinej pokazivao nam je put mira, pravde i ljubavi. Odlazak Patrijarha Irineja veliki je gubitak za SPC i naš narod, ali i veliki gubitak za našu porodicu. U godinama za nama, postali smo dobri prijatelji: venčao je moju suprugu i mene, krstio je mog sina, na njegove molbe i njegovim blagoslovom odlučio sam da se sa suprugom i sinom definitivno doselim u Srbiju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danica Karadjordjević (@danamaar)


Po našem doseljenju u Beograd, on je bio prvi koji nam je poželeo dobrodošlicu, koji me je podržavao, savetovao… Zahvalan sam Bogu što sam poslednjih meseci dosta vremena proveo kraj njega. Pamtiću svaku reč, svaki savet, svaku njegovu priču, posebno priče o Кosovu i Metohiji, koje je toliko voleo i zbog našeg naroda na Кosovu beskrajno brinuo i patio.


Čuvaćemo njegov zavet: nećemo zaboraviti Кosovo i trudićemo se da budemo jedinstveni i složni. Neka Gospod našem Patrijarhu Irineju podari rajsko naselje i večni život u Hristu koga je ceo život ljubio i služio mu. Večna mu slava i hvala!”, poručio je princ Filip.

Glumica Ivana Mihić napisala je:

– Upokojio se u Gospodu Njegova svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović). Večan mu spomen i Carstvo Nebesko. Hvala za sve.

Povodom smrti patrijarha oglasio se i pevač Nikola Rokvić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikola Rokvic (@nikolarokvic)

– Jutros nas je napustio patrijarh Srpske pravoslavne crkve, gospodin Irinej… Imao sam čast da se više puta sretnemo! Hvala Vam na svim toplim i dušekorisnim rečima! Počivajte u miru! – napisao je Nikola Rokvić.

Glumac Miloš Biković povodom smrti patrijarha Irineja rekao je da naš narod sa žalošću ispraća svog patrijarha.

– Danas kada ceo narod sa zahvalnošću i žalošću ispraća svog patrijarha, mogu da kažem da mislim da je mekoća bila njegova snaga, a uzdržanost bila je njegova mudrost – napisao je glumac.

Episkop diseldorfski i cele Nemačke Grigorije Durić oglasio se povodom upokojenja poglavara SPC rekavši da ne možemo ni zamisliti koliko je bilo teško predvoditi druge.

“Kada su blaženopočivšeg ruskog patrijarha Alekseja II pitali šta je najteže u njegovom životu, koji je bio mukotrpan i slavan, on je odgovorio da je u životu ne samo hrišćanina već svakog čovjeka uopšte najteže zapravo biti i stajati na prvom mjestu. Tako je i naš patrijarh, koji je doživio lijepu i duboku starost, veliki broj godina stajao na prvom mjestu, i kao rektor Prizrenske bogoslovije, i kao episkop niški, i kao patrijarh srpski. “, napisao je vladika Grigorije dodavši:

“ Ne možemo ni zamisliti koliko je bilo teško predvoditi druge, ali blaženopočivši patrijarh Irinej je istrajao u svakoj službi koja mu je bila dodijeljena. Na nama je sada da se molimo Bogu za njegovo upokojenje, ali i da razumijemo koliko je odricanja i truda bilo potrebno da bi se na tim odgovornim mjestima odstojalo i opstalo. poručio je Grigorije”, a prenosi Eparhija diseledorfska.

Izraze saučešća Sinodu i Saboru Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom smrti patrijarha Irineja uputile su i političke stranke, organizacije, pojedinci …

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, u kojem navodi da je patrijarh Irinej bio veliki čovek srpske crkve, pravoslavlja i našeg srpskog naroda.

“U ime građana Republike Srbije, kao i u svoje lično ime, izražavam iskreno saučešće povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja. Danas tuguje Srbija i celo srpstvo. Upokojio se naš patrijarh, tih i miran, dobar i miroljubiv čovek, naš odgovorni duhovni pastir. Umro je čovek kakvi bismo svi voleli da budemo i onakav kako nas naša vera uči da budemo”, naveo je Vučić u telegramu.

On je poručio da samo veliki narodi mogu da daju velike ljude.

“Veliki se rode i žive u svom narodu, nikad viši od njega i u svemu pokorni njegovom dobru i napretku. Veliki ljudi ne gospodare, oni služe. Njihov izbor nije bilo koja strana nego ceo narod. Oni su strpljivi na sumnje, smireni u napetosti i mirotvorni u svakoj podeli i razlici. Spori na reči i brzi u dobroti. I kada ih ne vidimo, znamo da su tu, osećamo snagu njihove pripadnosti svome rodu, otadžbini i svojoj veri”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je naš srpski narod imao velike patrijarhe i ljude, a da je patrijarh Irinej bio jedan od njih.

“Onakav kakvog je tražilo ovo vreme i kakvog je želeo naš narod. Zato je, nošen poštovanjem svoga naroda, i on bivao svakim danom sve veći, sve bliži i sve miliji svakom našem domaćinu, svakoj Srpkinji i Srbinu, ma gde živeli. Patrijarh Irinej je bio veliki čovek srpske crkve, pravoslavlja i našeg srpskog naroda”, poručio je Vučić.

Naveo je da srpski narod može da bude ponosan na takvog duhovnog pastira, kao što je on uvek bio ponosan na svoj narod i svoju Crkvu.

“Bog da mu dušu prosti i da njegovoj duši rajsko naselje”, navodi se u telegramu saučešća predsednika Aleksandra Vučića.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More