Tim naučnika iz Kragujevca razvija inovaciju za lečenje- uređaj 3D respirator

youtube printscreen rtv kragujevac
98

Tim naučnika Centra za bioinženjering u Kragujevcu užurbano pravi uređaj koji bi spasao mnoge živote – 3D respirator.

Projekat će najverovatnije biti završen polovinom decembra, a plan je da se do tada proizvede 30 prototipova. Ako se ovaj model pokaže kao uspešan, proizvodnja će biti – brza i jeftina. Samo u Centru za bioinženjering imaju kapaciteta da dnevno naprave tri do pet komada, a u saradnji sa ostalim institucijama u zemlji koje poseduju 3D štampače, taj broj bi bio mnogo veći, pišu Novosti.rs.

Prema prvim proračunima, proizvodnja jednog prototipa koštaće oko hiljadu evra, dok će ovi respiratori kad uđu u masovnu upotrebu biti dvostruko jeftiniji.

– Nadam se da će masovna proizvodnja početi krajem godine. Pre toga mora da se izvrši funkcionalno testiranje, da se testira na pacijentima i da se dobije odobrenje Agencije za lekove – kaže, za “Novosti”, rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, rukovodilac tima. – Proizvodnja ovih respiratora nije složena – imamo 3D štampače, znamo kako se održava frekvencija, uz malo osnovnog inženjerskog znanja, elektronike i programiranja moći će lako da se napravi.

Respirator je baziran na medicinskom balonu koji se koristi za ručnu ventilaciju pluća u hitnim situacijama.

– Razvili smo mehanički sistem koji kontroliše pumpanje ovog balona, a upravlja se mikroprocesorskom jedinicom i kontroliše brojnim senzorima – kaže Nikolić.

– Za primenu na pacijentima potrebno je masivno testiranje.

Filipović je obezbedio sredstva neophodna za razvoj prototipova, a tehničkim delom bave se zajedno dr Nenad Filipović, dr Dalibor Nikolić, Tijana Šušteršič, Aleksandra Vulović, dr Igor Saveljić i nekoliko doktoranada sa Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Ova grupa naučnika već sarađuje sa klinikama u Srbiji i u Evropi, pa su, kako kažu, iskoristili kontakte sa anesteziolozima i uz njihovu pomoć razvili, tačnije unapredili osnovne verzije respiratora u funkcionalni respirator, koji ima regulaciju protoka, kontrolu količine vazduha, broja udisaja, kao i maksimalnog pritiska udisaja i izdisaja, jednom rečju uređaj oponaša medicinski respirator u svim segmentima.

Dr Dalibor Nikolić kaže da će i druge zainteresovane institucije moći da izrađuju respiratore, da će im za to biti potrebno osnovno tehničko znanje i praćenje uputstva.

Izvor Novosti.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More