Danas je Sabor svetog Arhangela Mihaila – Aranđelovdan

Youtube printscreen
340

Aranđelovdan, odnosno Sveti arhangel Mihailo, kojeg Srpska pravoslavna crkva (SPC) i mnoge srpske porodice, svetkuju 21.novembra, nebeska je sila i simboliše borbu protriv zla. Praznovanje Aranđelovdana u hrišćanstvu je ustanovljeno u doba Silvestera Prvog Rimskog (314-335) i patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog (326).

Predanje kaže da je arhanđel Mihailo predvodnik nebeske vojske, i da je prvi stupio u borbu protiv palih anđela (đavola) koji su otkazali poslušnost Bogu i počeli činiti rđava dela. Smatra se čuvarem čistote vere.

Ovaj praznik je posvećen i svim drugim anđelima kao Sabor bestelesnih nebeskih sila, jer pored Mihaila vera uči da postoji još sedam veoma važnih anđela: Gavrilo, Rafail, Uril, Salatil, Jegudil, Varahil i Jeremil, koji se takođe bore protiv zlih sila. I u svim religijama njih osmorica su simbol svakog dobra.

Smatra se da je po broju svečara u srpskom narodu Aranđelovdan kao Krsna slava na drugom mestu, odmah posle Nikoljdana. Arhangel Mihailo bio je porodični zaštitnik cara Dušana Silnog i cele dinastije Nemanjića.

Aranđelovdan je esnafska slava Udruženja novinara Srbije (UNS), koje je osnovano davne 1881. godine, jer u osnovi novinarske profesije je istinoljubivost i pravdoljubivost. Rečju, neprestana borba za dobro.

Premerava dobra i rđava dela

Veruje se da aranđel Mihailo u kasnu jesen neprimetno dolazi među narod, da ohrabri nevoljnike, isceli bolesnike, ali i da ukori nevernike i zle ljude. Postoji takođe verovanje da ide teškim bolesnicima i ako im stane kod uzglavlja izlečiće se, a ukoliko se zaustavi kod nogu uskoro će kucnuti samrtni čas. U narodu se isto tako veruje da Aranđel Mihailo pokojnicima, još na odru, premerava dobra i rđava dela koja su počinili pre smrti, te da im prihvata duše i prevodi ih na onaj svet. Legenda kaže da se u snu javlja i roditeljima teško bolesne dece da ih posavetuje kako mališane izlečiti. Tako je, po predanju, jednog oca posavetovao da se njegova gluvonema ćerka umije na čudotvornom izvoru koji je taj arhanđel osveštao i da že ozdraviti. I bi tako. Pomogao je na sličan način izlečenje dečaka koji je zaostajao u rastu i razvoju. Priskočio je u pomoć mnogo puta kako vernicima tako i sveštenoslužiteljima, legenda kaže posebno na Svetoj gori atoskoj u Grčkoj.

Narodna metereologija kaže ako Aranđelovdan osvane oblačan i tmuran preko zime i u rano proleće će biti puno padavina i malo sunca.

Svako ima svog anđela čuvara

Αnđeo je u judeohrišćanstvu natprirodni, bestelesni, besmrtni i nevidljiv duh, biće duhovnog sveta, koji ljudima prenosi Božije zapovesti, a svaki čovek, uči crkva, na krštenju dobija svog anđela čuvara da mu bude putokaz kroz život i štiti ga od nevolje.

Arhangeli ljudima ukrepljuju veru i otkrivaju im njene tajne. Anđeli su, po teološkom učenju, ljudima najbliži, jer im javljaju manje tajne i namere Božije, poučavaju ih vrlinama i pravednom životu. I nikad ih ne ostavljaju Svaki hrišćanin ima svog anđela, koji se naziva Anđeo mirni, verni učitelj, čuvar duše i tela, ti Anđeli čuvaju čoveku život i zdravlje i paze da, zbog svog neznanja ili nesmostrenosti, ne napravi kakvu pogrešku. Ljudi čuju glas svog anđela i to je, uči religija, ona duševna borba sa samim sobom, kada anđeo odvraća čoveka od rđavog dela, ili kada su radosni kad učine dobro i plemenito delo. Anđeli su čuvari i čitavih gradova, država, pokrajina, crkava i manastira.

Arhangel Mihailo je u judeohrišćanstvu predvodnik nebeske vojske, a ostali dobri anđeli su: Gavrilo vesnik božjih tajni, Rafail je lekar, a Uril prosvetitelj. Selatil je molitvenik, stalno se moli Bogu za ljude i pobuđuje ljude na molitvu. Jegudil – slavitelj Boga, utvrđuje ljude da sve što rade čine u slavu božiju. Varahil je davalac božijeg blagoslova i posrednik božijih dobročinstava. Jeremil je pobuditelj uzvišenih misli i osećanja koje čoveka uzdižu ka Bogu.

Srpska svetinja u Svetoj zemlji

Jedini srpski manastir na tlu Svete zemlje posvećen je Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu. Smešten je u Jerusalimu, unutar zidina starog grada i blizu crkve Svetog groba Hristovog. Manastir je, u čast pobede srpske vojske nad Turcima u Maloj Aziji, podigao srpski kralj Milutin 1312.godine na ruševinama nekadašnje viantijske bogomolje. Pored crkve, sagradio je monaške konake, gostoprimnicu i malu bolnicu. Milutinov unuk car Dušan Silni odredio je 1348. godine da za pomoć ovoj svetinji Dubrovnik izdvaja 500 perpera godišnje, manastir Svetog Spasa na Bojani 100 perpera, a manastir Svetog Nikole na Vranjini, ostrvu na Skadarskom jezeru, car je pridodao jerusalimskom manastiru kao metoh, te je bio dužan da za njegove potrebe izdvaja pola svog godišnjeg prihoda. A za vreme Dušanovog sina cara Uroša ovaj manastir je od Stona dobijao još 100 perpera godišnje. Manastirom Svetih arhangela Mihaila i Gavrila upravljali su srpski kaluđeri oko tri stoleća. Nakon propasti srpske srednjovekovne države, srpsku svetinju u Jerusalimu pomagali su ruski vladari. Usled upada beduina bio je opljačkan, a zapusteo zbog kolere koja je harala, početkom 17.veka. U tom stoleću jerusalimski patrijarh Teofan je ovaj srpski manastir dao na upravu grčkim crkvenim vlastima.

Izvor Našiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More