“Nema više odstupanja”: Krizni štab predložio ove dve nove mere u Srbiji

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/ mn
106

Epidemilozi Srđa Janković i Predrag Kon otkrili su dva najvažnija predloga Kriznog štaba – ograničenje radnog vremena do 17 časova,uz neke izuzetke, i prelazak na onlajn nastavu, posebno za srednje škole.

Janković je danas precizirao da je medicinski deo Kriznog štaba predložio Vladi Srbije da svi objekti, osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi, rade do 17 časova.

Kon je naveo da je predloženo da se pređe na onlajn nastavu, posebno za srednje škole u periodu od nedelju dana.

Objasnio je da to znači “spajanje dve nedelje”, jer, kako kaže, “oni inače idu onlajn nedelju dana”.

Dodao je da su mere oročene na dve nedelje i da danas ili sutra očekuje da te mere budu zvanične.

Štab je zasedao juče, a posle sednice nije bilo pres konferencije, već se očekuje sapštenje vlade.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je danas da je medicinski deo Kriznog štaba predložio Vladi da svi objekti, osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi, rade do 17 časova.

Janković je, u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je pojačanje mera potrebno pre svega kada je reč o objektima koji “nisu nasušna potreba”.

“Imamo uveravanja da će mere u potpunosti biti donete kako su predložene”, rekao je Janković.

On je dodao da je potrebno da te mere stupe na snagu što pre jer su, kako je istakao, “u pitanju sati a ne dani”.

Epidemiolog Predrag Kon očekuje da predlog Kriznog štaba, koji se tiče uvođenja restriktivnijih mera, među kojima je ona da svi objekti, osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi, rade do 17 časova, danas ili sutra bude ozvaničen.

Kon je na TV Pink rekao da je takav predlog prosleđen predsednici Vlade Srbije.

“Mere koje smo predložili juče iz medicinskog dela oročene su na dve nedelje. Posle svake dve nedelje moraju se ponovo analizirati”, rekao je Kon.

On je dodao i da će se rezultati mera, koje su donete u utorak, videti tek pred kraj sledeće nedelje.

“Imamo sada dodatni rizik koji se odnosi na okupljanje vernika prilikom ispraćaja patrijarha Irineja. To je veliki rizik za zaražavanje i zamolio bih građane da što više vode računa o distanci i nošenju maski i da naprave razmak”, rekao je Kon.

Kada je reč o obeležavanju slava, Kon je podsetio na ranije saopštenje SPC-a u kojem se vernici pozivaju da slave slavu, ali u okviru domaćinstva.

Kon je ocenio i da je bilo malo kašnjenja u uvođenju restriktivnijih mera koje su sada na snazi, ali i primetio da se ranije donete mere nisu dovoljno poštovale.

“Mi se približavamo brojki od 6.000 hospitalizovanih. Nema više odstupanja, mere moraju da se poštuju. Potrebno je vreme da se smanji transmisija, pa onda i da počne pražnjenje bolnica. I to će se dogoditi. efekte ćemo videti u narednim nedeljama”, rekao je Kon.

On je rekao da je virus iz porodica došao i u škole, te da je predloženo i da se pređe na onlajn nastavu, posebno za srednje škole u periodu od nedelju dana.

“To znači spajanje dve nedelje, jer oni inače nedelju dana idu onlajn. Međutim, i to sve ne mora da da rezultate zato što je virus opšte prisutan i mi smo sada u mnogo težoj situaciji da ovo suzbijemo nego što smo bili ranije”, rekao je doktor Kon.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More