Ko je neonacista iz Amerike koji sada pokušava da NAPRAVI BAZU U SRBIJI (FOTO)

Foto: PrintScreen/YouTube
157

Neonacista i osnivač zloglasnog ekstremnog desničarskog pokreta “Rise Above Movement” (RAM), Robert Rundo, koji od marta pokušava da se skrasi u Beogradu, ni po koju cenu nije neko kome bi Srbija trebalo široke ruke da poželi dobrodošlicu. Za nepunih trideset godina, uspeo je da svoju biografiju napuni nasiljem, brutalnim napadima, a trenutno u Americi pokušavaju da ga privedu pravdi zbog surovih napada na neistomišljenike koji se protive fašizmu.

Da je Rundo u Srbiji objavila je američka istraživačka mreža “Bellingcat”, koja je otkrila da se ovaj “supremacista” iz Kvinsa u Njujorku, građevinski radnik i bivši robijaš, nedavno hvalio video snimkom ispred zida sa nacionalističkim grafitima u beogradskom naselju Karaburma. Na snimku poručuje i da je došao “da očisti taj deo grada”, prenosi “Blic”.

– Evo nas u Beogradu, znate, čistimo kraj – rekao je Rundo, pokazujući na grafite koji se nalaze iza njega dok pokazuje na ono što iza sebe naziva “prelepim umetničkim delima meštana“, a koje su ranije preuređivali lokalni antifašistički aktivisti.

Robert Rundo, Foto: screenshot youtube / screenshot
Robert Rundo,

U Beograd je, kako piše “Bellingcat” stigao sa putešestvija Ukrajinom, Mađarskom, Bugarskom, a očigledno je da u srpskoj prestonici pokušava da napravi bazu. Nije samo na Karaburmi ovekovečio svoje aktivnosti, snimao se za svoj Jutjub kanal u kafiću u Knez Mihailovoj ulici, pozirao isred jezera Perućac… U međuvremenu je u Beogradu otvorio i firmu kojom promoviše svoj brend, a to mu omogućava i da dobije priveremeni boravak u Srbiji na godinu dana.

Robert Rundo, neonacista 2 Foto: screenshot youtube / screenshot
Robert Rundo, neonacista 2

Zašto Rundo ne bi trebalo da je poželjan u Srbiji?

Rundo je do 2017. godine bio član mnogih bandi, a 2009. godine je osuđen na godinu i osam meseci zatvora jer nožem napao trinaestogodišnjeg člana protivničke bande. Nakon odslužene zatvorske kazne, preselio se iz Njujorka u Kaliforniju, gde je pre tri godine osnovao ovaj zloglasni pokret. Nije dugo trebalo da se pročuje za njih, članovi RAM-a uglavnom su, kako je pisao “Gardijan”, MMA borci, a plasirali su se i u brutalni “vodeći MMA klub ultradesničara“.

Trenirali su razne borbene sportove, i to sa jasnom namerom, da ih kasnije koriste tokom uličnih borbi i sukoba sa, recimo, pripadnicima “Antife” u Šarlotsvilu u Kaliforniji.

Noseći masku lobanje, članovi RAM-a specijalizovali su se za napad na demonstrante koji se protive njihovoj ideologiji. Rundoov pokret sarađuje i neonacističkom američkom bandom skinhedsa “Hammerskinsom”, sa kojom organizuje zajedničke obuke članova.

Robert Rundo foto Youtube noname noface Foto: noname noface / youtube
Robert Rundo foto Youtube noname noface

Trojica članova RAM zatvoreni su zbog nasilja na skupu “Ujedinite desnicu”, u avgustu 2017. godinje. Dvojica su još uvek u zatvoru. Zbog sličnog nasilja vođen je poseban slučaj i protiv Rundoa, ali je obustavljen u junu 2019. godine, uz objašnjenje da je “savezni akt po kome se teretio bio preširok”. Ovaj neonacista je od tada slobodan čovek iako savezni advokati pokušavaju da ospore ovaj ishod, a prvostepeno saslušanje tim povodom održano je ove nedelje. Presuda, odluka o tome da li će Rundo dočekati novo suđenje, ne očekuje se još nedeljama ili mesecima.

Dokumentarni film o brutalnim napadima njegove bande

Američkoj javnosti Rundo je postao poznat nakon pisanja tamošnjih medija o brutalnim napadima koje je počinila njegova banda. O njima je snimljen i dokumentarni film, a američki novinar Ali Vinston je pre samo mesec dana objavio i profil Runda, u kojem je otkrio da je zbog lošeg publiciteta izgubio posao, i da ga je tadašnja verenica napustila posle ultimatuma “ja ili RAM”.

Robert Rundo, Svim srcem uz junake 2 Foto: screenshot youtube / screenshot
Robert Rundo, Svim srcem uz junake 2

– Karijera Roberta Runda, gadna, gruba i kratka, studija je slučaja u opasnoj revoluciji američke militantnosti krajnje desnice – upozorio je ovaj američki novinar.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More