Vladika Joanikije se oglasio prvi put nakon što je oboleo od korone: “Ovo je veliki ispit za naš narod i crkvu”

Foto: Youtube Printscreen
119

Prvi put otkako je otišao u bolnicu i počeo borbu s kovidom-19, oglasio se episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i ocenio da je epidemija “veliki ispit i za narod, i za crkvu”.

On je naveo da je glavni udar na njegovo zdravlje prošao i da se sada oporavlja pod kontrolom lekara, ali da mora da bude u samoizolaciji.

Vladika Joanikije je istakao da je vest o smrti patrijarha Irineja velika žalost i da cela crkva žali, tuguje i unosi svoje molitve za svojim patrijarhom, “ocem, naslednikom Svetog Save”.

“On nas je okupljao svojom blagošću i trpljenjem. Mi se sada u žalosti objedinjujemo kraj odra njegovog i groba, oko njegove ličnosti koja je završila svoj posao na zemlji i sada odlučuje da se odmori i bude nagrađena za svoja dobra dela. Gde je raspeće, tu je i osećaj vaskrsenja Hristovog i novog života. Irinej je ispunio poslanje koje mu je Bog naznačio na zemlji”, rekao je vladika Joanikije.

Vladika budimljansko-nikšićki je ocenio da je epidemija veliki ispit i za narod, i za crkvu.

“Ovo je jedan veliki ispit i za naš narod i crkvu, i nadam se, kao što smo mnogo puta u istoriji, kada smo doživljavaju krize, bili na visini dostojanstva kao narod i ovo ćemo dostojanstveno izdžati i hrišćanski podneti i posle svega u jednom viđenom toku ovo prebroditi. Tim stazama nas je premudro vodio patrijarh Irinej”, rekao je Joanikije.

On je zaključio da su mitropolit Amfilohije i patrijarh Irinej ostavili veliki trag u istoriji srpskog naroda, preneo je portal B92.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More