Mladić na sahrani patrijarha Irineja u crkvenoj odeždi koji je svima privukao pažnju! (FOTO)

FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC
387

Opelo blaženopočivšem patrijarhu Irineju služe vladike SPC uz sasluženje sveštenstva. Pažnju medija privukao je jedan od sveštenika saslužitelja azijskog porekla.

Kako saznajemo reč je o đakonu mitropolita Ilariona Alfejeva, prenosi “Blic”.

On je pomoćnik mitropolita i ispomoć prilikom liturgija. Na mesto đakona rukopoložio ga je mitropolit Ilarion, šef odeljenja Ruske crkve za spoljnje poslove.

Ipak, misteriozni mladić, u ulozi đakona je najniži stepen crkvene jerarhije i ne može samostalno da bogosluži, već samo pomaže.

Srpska pravoslavna crkva pored eparhija na teritoriji bivše Jugoslavije ima eparhije u Evropi, Severnoj Americi, Australiji i Novom Zelandu. Eparhija buenosajreska zadužena je za celu Južnu Ameriku. Ipak pored toga postoje misije SPC u Africi i Aziji, gde se vrši misionarski i humanitarni rad, prenosi “Telegraf”.

Tako na primer, u Bocvani lokalno udruženje Srba sa sveštenicima drži školu za lokalno stanovništvo, pa su mnoge tamošnje porodice zajednički krštene i prihvatile su pravoslavni obred. Isto tako ne postoje bilo kakve nacionalne prepreke da bi se neko krstio i postao član SPC, kao ni prepreke u pogledu školovanja u bogoslovijama Srpske pravoslavne crkve.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More