FDA odobrila hitno lečenje kovida onako kako se Tramp oporavio

Foto: Tanjug/ Regeneron via AP
106

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je za hitnu upotrebu lečenje Kovida 19 antitelima, što je deo terapije koju je primao i predsednik Donald Tramp.

Tretman antitelima koji proizvodi farmaceutska kuća Redženeron koristi se kod blaže do umerene kliničke slike obolelih od Kovida, odraslih i starijih i neke dece koja su u riziku da im se stanje pogorša, navodi Glas Amerike.

Kompanija je saopštila da očekuje da će lek biti speman za oko 200 hiljada pacijanata do kraja januara.

Američka farmaceutska kuća Fajzer i njen nemački partner Biontek saopštili su da su se prijavili za hitno odobrenje Agencije za hranu i lekove za distribuciju vakcine i najavili da će početi distribuciju čim ga dobiju.

Kompanije su saopštile da je njihova vakcina efikasna u 95 odsto slučajeva, i da nema ozbiljnih zabrinutosti za njenu bezbednost.

Američki sekretar za zdravstvo Aleks Ejzar kazao je da bi Agencija za hranu i lekove mogla da odobri hitnu distribuciju vakcine u narednim nedeljama.

Istovremeno, Univerzitet Džons Hopkins objavio je da je u SAD koronavirusom zaraženo 12 miliona ljudi.

“Trenutak je da pozovemo sve Amerikance da budu oprezniji”, rekla je članica radne grupe Bele kuće za koronavirus Debra Briks.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More