Evo kako izgleda kripta gde je sahranjen patrijarh Irinej (VIDEO)

FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs
177

Završena je 2016. godine. Profesor Goran Jović sa Fakulteta likovnih umetnosti kaže za RTS da je kripta koja se nalazi ispod centralnog naosa hrama formirana nakon ponovnog pokretanja radova.

Goran Jović kaže za RTS da je ideja o kripti osmišljena da postoji u okviru hrama od samih projektanata hrama profesora Nestorovića i Deroka.

„Prvobitna ideja je bila da bude daleko manja. Ono što danas postoji u delu kripte je deo stare grobnice koji je formiran građevinski postavljanjem kamena temeljca 1939. godine, a nakon ponovnog obnavljanja radova koji je pokrenuo patrijarh Pavle 2001. godine formirana je kripta koja se nalazi ispod centralnog naosa hrama“, navodi Jović.

Kripta je prvobitno imala namenu da postane deo muzeja SPC.

„Prostor iza oltara i grobnica je specifična po tome što će tu biti pohranjeni zemni ostaci naših budućih patrijaraha ili velikana koje će imati naša crkva i narod“, rekao je Jović.

Nova kripta patrijaraha, kako se naziva, jeste, navodi, povezana sa delom centralne kripte sa dva ulaza.

„Tematikom živopisa su naslikane predstave koje govore o raspeću i stradanju Hristovom“, navodi Jović.

Patrijarh Irinej je, dodaje, bio vrlo prisutan u samom procesu rada.

„Oslikavanje kripte je počelo konkursnom izložbom i nakon te izložbe se ušlo u razradu skica i crteža koji su kasnije rezultirali oslikavanjem“, istakao je Jović.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More