Srđa Janković upozorava: Epidemija ne jenjava, već se rasplamsava, evo šta je ključno za suzbijanje

Foto: PrintScreen/YouTube/Doktor Srđa Janković
58

Imunolog Srđa Janković rekao je za RTS da se epidemija razbuktava i da je namanje deset dana potrebno da bi se videli efekti mera, ali ključno ostaje nošenje maske, distanca i izbegavanje okupljanja. Ukazuje da onog trenutka kada rizik zaražavanja u školi nadmaši rizik zaražavanja u zajednici, prelazi se na onlajn nastavu celokupnog školstva, piše RTS.RS.

U Srbiji je umrlo još 38 obolelih od kovida 19, 1.237 od početka epidemije. Broj zaraženih koji se leče u bolnicama porastao je na 6.329, od kojih je 216 priključeno na respirator. Od danas su na snazi rigoroznije mere u suzbijanju širenja koronavirusa.

Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, imunolog Srđa Janković rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da očekuje da će nove protivepidemijske pomoći ali ističe da su i stare mere važne – samo sve mere zajedno mogu da pomognu da se uspori širenje virusa i da se pandemija zaustavi.

Dr Janković kaže da su kafići, restorani mesta gde se prenose virusi i manje je važno da li će raditi do 18 ili 17 časova, nego je važno šta radimo u radnom vremenu, neophodno je da se nose maske, da se održava distanca i izbegavaju okupljanja osim onih koji su nasušna potreba.

Prema njegovim rečima, te tri stvari su ključne u borbi sa koronom.

Predlagali smo da viši razredi i fakulteti pređu na nastavu na daljinu osim nižih razreda, procenjeno je da nije neophodno ali je opcija ostavljena za kasnije, rekao je Janković.

Tamo gde se virus pojavi u školi, već i po postojećim merama odeljenje prelazi na onlajn, odloženo je prelaženje celokupnog školstva na onlajn nastavu”, kaže Janković.

Ukazuje da onog trenutka kada rizik zaražavanja u školi nadmaši rizik zaražavanja u zajednici, prelazi se na onlajn nastavu celokupnog školstva.

“Imamo mere gde prelazino na onlajn nastavu tamo gde zapreti zaražavanje, škole nisu bile prepuštene nekontrlisanom prenošenju virusa”, rekao je Janković.

Mere su oročene na deset dana. Janković kaže da ćemo biti uslovno zadovoljni kada vidimo da prestaje rast broja zaraženih na dnevnom nivou, tada bismo mogli da razmišljamo o eventualnom popuštanju mera.

Janković ukazuje da trenutno epidemija ne jenjava, već se rasplamsava – moramo da izbegavamo sva okupljanja koja se mogu izbeći.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More