Pandemija korone uticala na rangiranje najskupljih gradova za život, ova dva su sada u vrhu!

(AP Photo/Thibault Camus)
43

Na rangiranje „Ekonomist intelidžens junita“ i „Vorldvajd koust of livinga“ koji su najskuplji gradovi za život, uticala je pandemija koronavirusa, prenosi RTS.RS.

I ekonomski najrazvijenije zemlje pogođene su u ovoj situaciji, što se vidi po rastu cena različitih proizvoda na tržištu.

U izveštaju stoji da su najskuplji gradovi za život Cirih i Pariz. Pre pandemije to su bili Hongkong, Singapur i Osaka.

„U doba pandemija koronavirusa oslabio je američki dolar, što je dovelo do promena u cenama dobara i usluga. Azijski gradovi su tradicionalno najskuplji za život, ali je pandemija ceo svet okrenula naglavačke, pa i našu listu“, istakla je Upsana Dut.

Istraživači koji su pravili listu upoređivali su cene 138 artikala u 130 gradova, kao i probleme sa nabavkom. Isticali su nestašicu toalet-papira, testenine i drugih artikala.

Rast cena namirnica i životnih potrepština uticao je na rast cena stanovanja, koje su porasle za oko 0,3 odsto. Dovoljno da se promeni poredak na vrhu liste.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More