“Italija to sebi ne može da priušti”: Premijer apelovao na sugrađane! Najcrnji dan za zemlju

(AP Photo/Antonio Calanni)
86

Premijer Italije Ðuzepe Konte apelovao je na svoje sugrađane da ne idu na skijanje tokom Božićnih praznika i tako daju svoj doprinos u borbi protiv širenja korona virusa od kojeg je do sada u Italiji preminulo više od 50 hiljada ljudi.

Italijanska skijališta svake godine ostvare prihode od oko 11 milijardi dolara, a trećina tog iznosa generiše se tokom prazničnih dana za Božić i Novu godinu.

Premijer Konte je poručio da se ove godine ne smeju dozvoliti praznična putovanja u ski centre na Alpima i Dolomitima, jer Italija to “ne može sebi da priušti”, preneo je Rojters.

Ipak, predsednica udruženja italijanskih žičara Valerija Gezi poručila je da bi premijer trebalo da se priseti da je ugrožena ekonomija od koje žive čitave planinske zajednice.

Ništa od skijanja za božićne i novogodišnje praznike, poručio je građanima italijanski premijer Ðuzepe Konte.

On je za televiziju “La 7” rekao da epidemiološka situacija ne dozvoljava okupljanje ni na čistom vazduhu, u skijaškim centrima, jer bi se na taj način ponovila greška od letos kada su, nakon prvog talasa pandemije, letovališta bila prepuna turista, što je rezultiralo eksponencijalnim širenjem kovida-19.

Premijer Konte je takođe rekao da sa svojim kolegama, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, planira usvajanje jedinstvenih protokola kako bi se zajednički došlo do pravila koja će važiti u zimskoj sezoni.

List “La Stampa” podseća na slučajeve sa pocetka godine kada su se Italijani, koji nisu mogli skijati u zemlji jer su skijališta zbog zaraze bila zatvorena, masovno premestili u austrijske skijaške centre, što je dovelo do širenja zaraze u obe zemlje.

Na vest da ovogodišnja skijaška sezona neće biti kao prethodnih godina, pobunili su se predsednici severnih italijanskih regija gde se nalaze poznati skijaški centri.

Zatvoreni centri zimskog turizma znače desetine miliona evra zarade manje, koliko godišnje turisti ostavljaju u vreme zimskih praznika na kraju godine.

Najcrnji dan od 28. marta, preminulo 853 ljudi

U Italiji je danas preminulo 853 ljudi od korona virusa, što je najcrnji bilans još od 28. marta, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je navelo da su registrovan još 23.232 slučaja korona virusa, na urađenih 188.659 testova, preneo je Rojters.

Od početka izbijanja pandemije, u Italiji je preminulo 51.306 ljudi, čime je ova zemlja druga na listi evropskih zemalja po smrtnim slučajeva, iza Velike Britanije, dok je zabeleženo 1,455 miliona infekcija Kovid-19.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More