Konferencija u Oksfordu – naša premijerka „glavni govornik“

Foto: TANJUG/ Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije
418

OKSFORD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić bila je danas glavni govornik na konferenciji Univerziteta u Oksfordu i tom prilikom istakla da Vlada Srbije smatra elektronsku upravu osnovom digitalne transformacije čitavog društva, sa kojom će državni službenici biti potpuno u službi građana.

Brnabić je na konferenciji „Izazovi Vlada 2018″ (Challenges of government conference 2018) Škole za upravu Blavatnik (Blavatnik Sćool of Governance), Univerziteta u Oksfordu govorila o značaju koji tehnološka revolucija ima za budućnost Vlade i koliko građani imaju koristi od elektronske uprave, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

„Elektronska uprava je najbolji način za pružanje kvalitetnih i brzih usluga građanima i privredi. Istovremeno, to je i najefikasniji način borbe protiv korupcije i sive ekonomije, tako da je elektronska uprava višestruko korisna i zbog toga ova Vlada, i ja kao predsednica, toliko insistiramo na tome – ona jasno stavlja građanina i njegove potrebe u prvi plan“, rekla je Brnabić.

Kao primere toga koliko je elektronska uprava unapredila i olakšala život građana Srbije, predsednica Vlada je u svom izlaganju navela sistem eVrtić koji za sada funkcioniše u četiri grada u Srbiji i ima 22.000 registracija godišnje podnetih elektronskim putem, bez odlaska na bilo kakav šalter, kao i sistem eBeba, koji roditelje oslobađa administrativnih procedura po rođenju njihovog deteta, već se sve završava elektronskim putem.

Od početka funkcionisanja sistema eBeba 2016. godine, pa do danas, 120.000 roditelja iskoristilo je ovu pogodnost. Istakla je zatim i eZup (elektronski sistem razmene podataka između državnih organa) koji je do sada građanima ukupno uštedeo 6.5 miliona sati čekanja u redovima, kao i sistem eRecept, koji godišnje izda 60 miliona recepata građanima, a institucije uštede 2 miliona evra na štampanju papira za samo godinu dana.

Brnabić je posebno istakla novi internet sajt Vlade Srbije, koji je u pripremi. Internet stranica će biti u potpunom saglasju sa ciljevima elektronske uprave, jer će se ona zasnivati na dvosmernoj komunikaciji između građana i izvršne vlasti.

„Građani će na novom sajtu po prvi put moći da direktno komuniciraju sa ministarstvima i postavljaju im pitanja, na koja će zaista dobijati odgovore. Vodimo računa o potrebama naših građana i zbog toga će sajt Vlade biti jedan od načina za unapređenje sistema našeg rada, koji je pre svega usmeren na sve građane koji imaju potrebu da nešto pitaju Vladu. Veoma je bitno što će novi sajt biti prilagođen i osobama sa posebnim potrebama, tako da će svaki građanin Srbije, bez izuzetka moći da se informiše o radu Vlade i sazna ono što je njemu važno“, naglasila je Brnabić.

Predsednica Vlade će kasnije tokom dana održati i predavanje u Oksford Unionu, najvećem debatnom udruženju na Univerzitetu Oksford, poznatom po organizaciji debata i govorništva još od 1823. godine. Tema ovog predavanja biće „Budućnost Srbije u Evropi“.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More