Lepa vest za Francusku! Od vikenda olakšanje mera ali ne važi za ugostitelje

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michel Euler
39

Francuska će narednog vikenda početi da olakšava mere protiv širenja korona virusa kako bi do Božića prodavnice, pozorišta i bioskopi mogli da budu ponovo otvoreni i građani provedu praznike sa svojim porodicama, izjavio je večeras francuski predsednika Emanuel Makron.

Makron je u televizijskom obraćanju naciji rekao da je najgori period drugog talasa u Francuskoj prošao, ali i da će ugostiteljski objekti morati da ostanu zatvoreni do 20. januara, kako bi se izbeglo izbijanje trećeg talasa, preneo je Rojters.

”Moramo da učinimo sve što je moguće kako bi izbegli treći talas, da učinimo sve kako bi izbegli treći lokdaun”, rekao je Makron.

Makron je rekao i da će vakcinacija, najpre najosetljivijih grupa stanovništva, početi krajem decembra ili početkom januara.

Restriktivne mere koje su francuske vlasti u većim gradovima uvele sredinom oktobra, nisu dale očekivane rezultate u obuzdavanju pandemije korona virusa, nakon čega je 30. oktobra uveden strogi lokdaun, koji je ipak manje restriktivan nego onaj uveden između 17. marta i 11. maja, dodaje Rojters.

Broj preminulih premašio 50.000,opada broj novoobolelih

U Francuskoj je broj preminulih od posledica korona virusa premašio danas 50.000, ali broj novih slučajeva i hospitalizovanih naglo je opao u vreme kada mere zaključavanja na nacionalnom nivou ulaze u četvrtu nedelju.

Francusko Ministarstvo zdravlja prijavilo je danas 9.155 novoobolelih od korona virusa, čime je ukupan broj slučajeva porastao na 2,15 miliona, prenosi Rojters.

U ponedeljak, kada su podaci o broju novoobolelih obično niski zbog kašnjenja u prijavi novih slučajeva vikendom, zabeleženo je 4.452 novih slučajeva, dok je u utorak prošle nedelje registrovano 45.522 novih slučajeva.

Broj pacijenata u bolnicama smanjio se danas za 859 i sada iznosi 30.622, što je najveći pad od početka takozvanog “lokdauna” 30. oktobra, dok je broj osoba na intenzivnoj nezi opao za 165 na 4.289.

Francuska je prijavila danas i 1.005 novih smrtnih slučajeva od posledica korona virusa, čime je ukupan broj preminulih dostigao 50.237.

U taj broj uključeno je 454 preminulih u bolnici u protekla 24 sata i 551 osobu koja je preminula u domovima za stare u proteklih nekoliko ana.

Francuska je u ponedeljak prijavila 500 preminulih u bolnicama.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More