AMERIKANCI će PRVI pogledati FILM O JASENOVCU: Najvažnije je da se sazna da su ustaše jedine imale LOGORE ZA DECU (FOTO)

Foto: PrintScreen/Instagram
542

Dok sa nestrpljenjem očekujemo beogradsku premijeru filma “Dara iz Jasenovca”, reditelja Predraga Gage Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić, stigla je vest da je pravo na prikazivanje ovog značajnog ostvarenja otkupila američka kompanija “101 Studios”, piše “Blic”.

Nije ovo lak film, ne možete da ne zaplačete, a onda samo pomislite da je to ipak samo film, a da je realnost logoraša bila još jezivija, priča scenaristkinja Nataša Drakulić.

Prema njenim rečima izvršni direktor američke kompanije Dejvid Glaser, čovek impresivne radne biografije, pogledao je film i on je ostavio veliki utisak na njega. Po svemu sudeći američka premijera biće pre srpske jer se beogradska očekivala 22. oktobra ove godine, pa je pomerena za godišnjicu proboja jasenovačkih logoraša, 22. aprila sledeće godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anja Ilic (@anja_ilic_stanic)

– Možda se desi i ranije ukoliko epidemiološka situacija u zemlji bude stabilizovana. Veliki je ovo film i niko od nas ne bi voleo da tada ne bude prisutna većina članova ekipe, a posebno mislim na decu i glumce iz Republike Srpske, koji su izuzetni. Među njima nema nikog a da nije imao porodično nekog ko je bio u Jasenovcu i to je velika tuga, ali zato je ono što su dali ovom filmu svojim rolama – neprocenjivo. Film trenutno igra tamo gde je srce Srbije – u Gračanici. Žao mi je što nisam tamo – kaže Nataša Drakulić za Blic.

Ona kaže da je trenutno najvažnije je da ovaj film vidi što više ljudi na svetu, da sazna da su ustaše jedine imale logore za decu i kroz šta su ta deca prolazila. Ovaj film posvećen je svim žrtvama Jasenovca.

Zahvaljujući američkoj distributeru ovaj film će imati svetsku distribuciju, na osnovu ugovora američke kompanije sa “Univerzalom”.

– Nije ovo lak film, pun je bola i neprebola, ne možete da ne zaplačete, a onda samo pomislite da je to ipak samo film, a da je realnost logoraša bila još jezivija. I to je ono najstrašnije – smatra scenaristkinja filma.

Na pitanje da li će film napokon otvoriti neka pitanja i dati tražene odgovore koji se decenijama guraju pod tepih, ona kaže da hoće i smo kao narod spremni na to.

– Trebalo je mnogo hrabrosti ući u sve ovo uprkos napadima sa mnogih strana, one sa hrvatske strane smo očekivali i očekujemo, ali ima i ovde onih kojima ovakav film, nažalost, ne odgovara. Naročito su agresivni ovih dana u vezi sa našom prijavom za izbor srpskog kandidata za Oskara. Pretpostavljam da moraju da opravdaju novac dobijen za svoje filmove na fondovima u regionu. Ne razumem kako se Boga ne boje oni koji ne priznaju tu surovu tragediju i sve žrtve. Jedan od preživelih logoraša, danas, nažalost, i on pokojni, mi je rekao: “Preživio sam, sagradio novi život ne znam kako, ali puno puta sam se pokajao što sam preživio jer imam utisak da nikome nije stalo da se zna o onom što je tamo bilo”. E, to najviše boli – iskrena je Drakulićeva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandra Kovac (@aleksandrakovac)

Najstrašnije što jj je palo u toku snimanja filma je to što zna da se sve to dešavalo i u realnosti i da je bilo i mnogo strašnije.

– Bilo je teško snimanje, potresno za sve ispred i iza kamere, ali znali smo da radimo nešto uzvišeno. I za koga radimo – za nezaborav svih jasenovačkih žrtava. Ali verujem da će prikazivanje filma bar donekle ispraviti nepravdu koja je prisutna već decenijama. I nadam se da ovo neće biti jedini film na ovu temu jer smo to dužni kricima jasenovačkih žrtava. Oni još odjekuju iako su decenije prošle. Traže svoj mir – kaže Nataša.

Lični pečat u filmu

Prvi igrani film na temu logora Jasenovac, sniman na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, osvrće se na 1942. godinu, kada posle velike ustaško nemačke ofanzive na Kozari lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima. Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. U ovoj ratnoj drami glavnu ulogu, devojčicu Daru, tumači Biljana Čekić (11), a osim nje, igraju i Marko Janketić, Vuk Kostić, Radoslav Milenković, Igor Đorđević, Zlatan Vidović, Jovo Maksić, Nataša Ninković… I sama scenaristkinja se pojavljuje u filmu “Dara iz Jasenovca”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anja Ilic (@anja_ilic_stanic)


– To je vrlo mala, ali meni lično važna uloga jer je uspomena na moju prabaku – naglašava Nataša.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More