Koliko traje imunitet na koronu? “Ćelije pamte kontakt i pri svakom novom zaražavanju reaguju”

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ mn
92

Antitela na kovid u organizmu opstaju duže nego što se to prvo mislilo. Da li to znači da se možemo ponovo zaraziti i posle koliko vremena? Hoćemo li u tom slučaju imati blažu kliničku sliku?

Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije rekla je da imunitet na koronu traje mesecima i da velika većina pacijenata stvara antitela., piše b92.net.

“Ima i onih koji posle nekoliko meseci izgube antitela, ali oni nisu nezaštićeni od ove infekcije. Postoje drugi imunološki parametri za one koji su došli u kontakt ponovo sa virusom, ćelije pamte taj kontakt i pro svakom novom zaražavanju reaguju”, rekla je ona za “Jutro” TV Prva.

Napominje i da teža klinička slika izaziva stvaranje većih količina antitela koje traju duže, a da blaža klinička slika “nosi sa sobom niže koncentracije antitela, ali i od ovog pravila ima izuzetaka”.

“Kod više od 95 odsto pacijenata se stvara imunitet koji traje mesecima i zaključuje se da će imunitet trajati više od šest meseci”, navela je.

Govoreći o vakcinama, rekla je i da su ljudi uznemireni, jer nema dovoljno informacija ni o jednoj vakcini koja se za sada pominje.

“Ne postoje informacije o tome koliko su efikasne, o razultatima kliničkih ispitivanja. Ono sto ohrabruje je trajnost imuniteta nakon preležane bolesti i ovaj virus sporije mutira u odnosu na vrus gripa”, podvukla je Gnjatović.

Izvor b92.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More