Ovo je procenat svetske populacije koje će morati da primi vakcinu da bi se zaustavilo širenje korone

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ted S. Warren
200

Približno 60 do 70 posto populacije treba da se vakciniše da bi se zaustavilo širenje korona virusa, saopštili su zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Stopa je određena na osnovu nekoliko studija, rekla je na konferenciji za novinare u Ženevi direktorka sektora za vakcinisanje Ketrin O”Brajan.

Naglasila je, međutim, da će stvarno potrebna stopa imunizacije za ovu pandemiju postati jasnija kada se bude više znalo o vakcinama koje su zasad testirane.

“Stvarno je važno da počnemo da dobijamo više informacija”, rekla je O`Brajanova, prenosi Index.hr.

Dodala je da je osim saznanja koliko su vakcine efikasne u sprečavanju zaraze korona virusom, značajno i pitanje je i da li one otežavaju virusu da se zadrži u nosu i grlu kod ljudi koji nemaju simptome, i da li otežavaju prenos virusa s jedne osobe na drugu.

Jedan od glavnih eksperata Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Majk Rajan rekao je da bi početak upotrebe vakcine protiv korone trebalo da da svetu “značajnu kontrolu nad virusom sledeće godine”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More