Ambasador Srbije Božović persona non grata! TRAŽE DA ODMAH NAPUSTI PODGORICU

Foto: youtube/printscreen
49

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, prenose podgoričke “Vijesti”.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je u skladu sa članom 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima proglasilo danas Božovića za persona non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru.

– Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo – navodi se u saopštenju ministarstva.

U saopštenju piše i da je time “takođe unizio” i najviše zakonodavno i predstavničko telo – Skupštinu Crne Gore – koja je 29. novembra 2018 godine usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine, a kojima je kako tvrde “ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore” dok je “njena teritorija prisjedinjena Kraljevini Srbiji”, a kralj Nikola Petrović Njegoš “nasilno detronizovan”.

– Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću – navodi se u saopštenju, a prenose “Vijesti”.

Vladimir Božović je rođen 1970. godine u Nikšiću gde je završio i osnovnu i srednju školu.

Božović je potom pohađao kriminalističke studije u Beogradu, pa studije prava, malo u Podgorici, malo u Kragujevcu, da bi diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, navodi se u tekstu “Glasa javnosti” iz 2003. godine, koji je večeras preneo ”Blic”.

U istom tekstu navodi se da je prvi novac zaradio prodajući knjige i časopise još kao student, dok je istovremeno vozio kamion do Italije.

Ozbiljniji adovkatski angažman usledio je po otvaranju sopstvene kancelarije.

Kako se ističe, javnost ga je upoznala kao advokata Mitropolije crnogorsko-primorske, “ali pravu slavu stekao je zastupajući prvog haškog optuženika, Dušana Tadića, zajedno s Džonom Lingvistonom””, koji je branio Milana Milutinovića.

Veliko interesovanje javnosti izazvao je posle Ibarske magistrale i atentata na predsedika SPO Vuka Draškovića, jer je predstavljao porodice oštećenih, dodaje seu tekstu ”Glasa javnosti”.

”Blic” prenosi da u biografiji na “Linkedinu”, Božović, između ostalog, navodi da je karijeru započeo 1995. godine kao pripravnik u Beogradu, Srbiji i Milvokiju, SAD, a da je 1997. godine započeo sopstvenu praksu i otvorio advokatsku kancelariju Božović.

To mu je, kako navodi, omogućilo da godinama bude gost na čuvenom Molitvenom doručku u Beloj kući u Vašingtonu.

Od 2004. do 2007. godine bio je, ističe, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i generalni inspektor Odeljenja za javnu bezbednost u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a tokom 2005. godine nacionalni koordinator za policiju i ljudska prava u Srbiji i Crnoj Gori pri Savetu Evrope.

Ističe da je od aprila do novembra 2012. godine radio kao savetnik ministra u kabinetu ministra unutrašnjih poslova, a od novembra 2012. do maja 2014. godine bio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova zadužen za unutrašnju kontrolu i međunarodnu saradnju.

Takođe, navodi da je bio i savetnik ministra u kabinetu ministra unutrašnjih poslova od maja 2014. do maja 2015. godine.

Nekadašnji član Srpskog pokreta obnove, prešao je u Srpsku naprednu stranku gde je kasnije postao član Glavnog odbora SNS.

Osnivač je fonda Petar Drugi Petrović Njegoš i Centra za strateške projekte.

Iz resora odlazećeg crnogorskog ministra spoljnih poslova Srđana Darmanovića saopšteno je ranije danas da je ambasador Božović proglašen nepoželjnim sa obrazloženjem da je u petak, kako navode, nelegalnu i nelegitimnu Podgoricku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda.

Time je, smatraju, srpski diplomata još jednom na “najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”.

Prema tumačenju crnogorskog MSP, Božović je to učinio nakon dužeg i, kako tvrde, kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobicajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije.

Dodaju da je Božović više puta usmeno i pisanim putem upozoren na neprihvatljivost ovakvog ponašanja.

Ovakvim ponašanjem, smatra crnogorsko Ministarstvo, Božović je “unizio i najviše zakonodavno i predstavnicko telo – Skupštinu Crne Gore”, koja je 29. novembra 2018. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoricke skupštine kojom je tada ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrovic Njegoš, prenele su podgoričke Vijesti.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More