Italijani u klinču zbog Nove godine, zaraza na pola

FILE - In this Wednesday, Oct. 21, 2020 file photo, empty tables of a restaurant in the Duomo Square in Milan, Italy. Air quality has significantly improved in metropolitan areas such as Milan and Madrid because of the lockdown imposed by the coronavirus pandemic, EU officials said Monday, Nov. 23, 2020. (AP Photo/Luca Bruno, File)
66

Sve brojke koje pokazuju epidemiološko stanje u Italji, u opadanju su, ali vlasti ipak upozoravaju da se ne smeju smanjiti preventive mere ograničenja protiv kovida-19 jer je, po rečima predsednika Visokog instituta za zdravstvo (IŠ) Silvija Brusafera, stanje zaraze korona virusom “na pola”, javlja Ansa.

“To znači da je zaustavljeno eksponencijalno širenje virusa, ali on je i dalje tu oko nas, jednako opasan i zato sve anti-kovid mere ostaju i dalje na snazi”, rekao je Brusafero.

I dalje je puno preminulih, u poslednja 24 sata 686 pacijenata je umrlo od zaraze korona virusom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Prema najnovijem saopštenju IŠ, prosečna starost preminulih je 80 godina, a inficiranih 48 godina.

U Italiji se i dalje vodi javna debata u medijima, na društvenim mrežama i putem zvaničnih saopštenja o tome kako će se moći obeležiti predostojeći praznici Božić i Nova godina.

S tim u vezi, Ansa prenosi reči medicinske sestre iz Kremone Elene Paljarini.

Njena fotografija, snimljena kada je premorena od posla u bolnici sa kovid pacijentima, zaspala sa glavom na tastaturi kompjutera, postala je simbol borbe protiv pandemije, a za svoj rad je odlikovana medaljom predsednika Italije.

“I ja ima porodicu, volela bih s njima da provedem praznike, ali neću to učiniti, ne ovoga Božića koji ću provesti pomažući obolelima od korona virusa”, kaže Elena.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More