Filmski centar Srbije odlučio: “Dara iz Jasenovca” srpski kandidat za Oskara!

Foto: Youtube/printscreen
89

Film “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Antonijevića u trci je za Oskara u kategoriji najbolji međunarodni film, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

O tome je odlučila komisija u kojoj su bili Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana (član Američke akademije filmske umetnosti i nauke, član komisije po predlogu FCS-a) Miroslav Lekić (ispred Udruženja filmskih umetnika Srbije), dr Ivana Kronja i Tanja Bošković (po predlogu AFUN-a), Sandra Perović (ispred Upravnog odbora FCS-a), Dara Džokić (ispred Udruženja filmskih glumaca Srbije) i Dejan Lutkić (po predlogu FCS-a)

“Dara iz Jasenovca je emotivno snažna drama koja se bavi istorijskom traumom nudeći pre svega poštovanje prema žrtvama, navedeno je u odluci žirija.

“Tema je izuzetno značajna, bolna i traumatična, pri čemu je film izbegao zamku da se ponovo probude aveti prošlosti jer nije stavljen u politički diskurs. Tragične okolnosti nisu predočene u kontekstu opšteg zločina, već je tragedija personalizovana. Zločin ima svoje ime i prezime, tako da se film ne bavi brojkama i opštim mestima, već pojedinačnim sudbinama, stvarajući na taj način veoma sugestivnu sliku tragedije koja se dogodila. Bila je potrebna velika hrabrost celokupne autorske ekipe da se prihvati tako delikatne teme”, navedeno je u obrazloženju odluke.

Članovi komisije istakli su visok umetnički kvalitet filma, odličnu režiju, britak scenario, fotografiju koja doprinosi vizuelnoj poetici filma, muziku, scenografiju i kostim, kao i ekspresivnu glumu.

“Kroz sudbinu čitavih porodica prikazana je snaga volje malog čoveka, kao i ogromna ljubav i čovečnost u okolnostima koje su teško zamislive”, piše u saopštenju Selekcione komisije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More