Google zaposleni mogu da gledaju naše slike, poruke i sve drugo i to preko WI-FI mreže!

Foto: Youtube/printscreen
55

Da li vam se nekad dogodilo da vašim računarom kao da neko drugi upravlja? Te scene su uglavnom nerealistične, ali verovali ili ne one se zaista dešavaju.

Istraživač/analitičar bezbednosti Google Project Zero, Ijan Bir je na svom blogspotu otkrio da je uspeo da preuzme kontrolu nad brojnim iPhone telefonima i modelima, kao i drugim iOS uređajima koji su podložni neverovatnom napadu koji dozvoljava napadačima da preuzmu kontrolu nad tim uređajima sa distance, a sve to preko Wi-Fi mreže.

Oni potom mogu da čitaju poruke, elektronsku poštu, skidaju fotografije, čak i potencijalno da vas gledaju, snimaju i slušaju preko kamere i mikrofona iPhone telefona.

Sve to je moguće zato što današnji iPhone, iPad, Mac, satovi i ostali uređaji koriste protokol Apple Wireless Direct Link (AWDL) koji pravi internet mrežu za opcije kao što su AirDrop (čuvanje fotografija i podataka) i Sidecar (Da se pretvori iPad u drugi ekran). Ne samo da je Bir pronašao način kako da eksploatiše ovaj bezbednosni propust, on je pronašao i način kako da uključi AWDL kad je isti isključen.


Iako je istakao da nema dokaza da su ovi problem eksploatisani, on je priznao da mu je trebalo šest meseci da ispita situaciju, potvrdi je i da demonstrira ovu eksploataciju, koja je zakrpljena u maju! Istakao je da ne bi olako trebali da korisnici ovih uređaja shvate ovakav propust: “Ne bi trebalo da mislite kako niko neće potrošiti šest meseci života kako bi hakovali vaš telefon. Umesto toga bi trebali da pomislite da je u pitanju jedan čovek koji radi u svojoj spavaćoj sobi!”

Korisnici Apple uređaja sada koriste najnoviju verziju iOS operativnog sistema, a kako sam Bir ističe, njegovi napadi su se dogodili u maju ove godine, što se podudara sa podacima koje je ta kompanija sama iznela u javnost.

U nastavku pogledajte video klipove koje je Ijan podelio.


 

Izvor Mondo
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More