“Obezbediti sigurnu posetu”: Direktor SZO u Srbiji o dolasku naših ljudi iz inostranstva za praznike

261

Direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da se brzina pogoršavanja epidemiološke situacije u Srbiji smanjuje i da se nada da se pribiližavamo piku epidemije, ali je istakao da će se, i nakon dostizanja pika, nastaviti pritisak na bolnice, posebno na intenzivnu negu.

“Plašim se da nismo još u piku. Međutim, pritisak na bolnice će se nastaviti još nekoliko nedelja posle pika, jer razvoj ozbiljne forme bolesti traje od deset dana do dve nedelje. Očekujem težak decembar, naročito za zdravstvene radnike”, rekao je Ivanuša za RTS.

On je rekao da se epidemija u Srbiji raširila kao požar i da su potrebne stroge mere i puno vremena da se ona stavi pod kontrolu.

Navodi da se zaraza širi unutar porodica, na radnom mestu, kao i da se očekuje veliki broj Srba koji će se za praznike vratiti u domovinu da posete svoju porodicu.

“To može predstavljati dodatan broj obolelih, treba razmišljati u oba pravca, obezbediti sigurnu posetu i razmišljati kako se virus širi lokalno”, kazao je on.

Naveo je da su druge zemlje, kada je broj novoobolelih bio tako veliki kao sada u Srbiji, zatvarale ugostiteljske objekte i čak uvodile policijski čas, ali da je teško reći šta bi dalo najbolje rezultate u Srbiji.

Ivanuša je istakao da klinička medicina spasava živote i da kapaciteti zdravstvenih radnika nisu bez granica.

Istakao je i da je testiranje veoma bitno i da oni koji su pozitivni, ukoliko nemaju simptome, moraju da ostanu u izolaciji kod kuće.

Kako je naveo, osoba je zarazna oko dva dana pre pojave simptoma i prvih pet dana simtpoma, kod ozbiljnije bolesnih i duže.

“Zbog toga je bitno da koristimo maske, održavamo fizičku distancu”, rekao je Ivanuša i dodao da se nada da će vakcina protiv korona virusa stići što pre i da će i u Srbiju, i svuda u svet, stići više vakcina.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More