Revolucija u Guglu: radnici izlaze na ulice, evo i zbog čega

Pixabay
506

SAN FRANCISKO – Stotine zaposlenih u kompaniji Gugl izaći će danas iz svojih kancelarija širom sveta u znak protesta zbog, kako veruju, blage reakcije kompanije prema nekim njenim šefovima optuženim za seksualno uznemiravanje.

Američki „Njujork tajms“ prošle nedelje je objavio priču sa detaljnim optužbama jedne žene za seksualno uznemiravanje protiv tvorca Guglovog androida Endija Rubina.

List navodi da je Rubin 2014. uz otkaz primio otpremninu u iznosu od 90 miliona dolara, iako je Gugl zaključio da su optužbe za seksualno uznemiravanje protiv njega bile kredibilne.

Protestom pod nazivom „izađi za stvaru promenu“ inženjeri i drugi radnici žele da pošalju poruku da kompanija Gugl treba da bude transparentnija kada je reč o pitanjima seksualnog uznemiravanja kao i osnažianju žena.

U istom članku inače otkrivaju se i optužbe protiv još nekih visokopozicioniranih u kompaniji za seksualno uznemiravanja.

Izvešni dirketor Gugla Sundar Pičai uputio je nedavno mejl zaposlenima u kojem se izvinjava za „postupke kompanije iz prošlosti“.

On nije pomenuo optužene po imenu, ali nije ni demantovao pisanje „Njujork tajmsa“.

Ipak Pičai je otkrio da je Gugl otpustio 48 zaposlenih, među kojima 13 menadzera na visokim funkcijama zbog „seksualnog uznemiravanja“ prethodnih godina te da im nije isplatio otpremninu.

Međutim, današnji protest mogao bi da sugeriše da značajan broj od 94.000 zaposlenih nije poverovao da kompanija Gugl čini sve da uradi „pravu stvar“, navodi AP.

 

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More