Biontek i Fajzer predali zahtev za uslovno odobrenje vakcine

Foto: Tanjug/ AP Photo/Virginia Mayo
61

Nemačka farmaceutska kompanija Biontek i njen američki partner Fajzer saopštili su danas da su u ponedeljak predali Evropskoj agenciji za lekove (EMA) zahtev za uslovno odobrenje njihove vakcine protiv korona virusa.

Prema navodima Bionteka, ako bude odobrena vakcina, koja se trenutno zove BNT162b2, njena upotreba u Evropi bi mogla da počne pre završetka ove godine, prenosi AP.

Ovaj potez je usledio dan nakon što je rivalska kompanija Moderna saopštila da je tražila od američkih i evropskih regulatora da dozvole hitnu upotrebu njene vakcine protiv Kovida-19.

Biontek i Fajzer su prošlog meseca saopštile da su klinička ispitivanja, u kojima je učestvovalo više desetina hiljada ljudi, pokazale stopu efikasnosti njihove vakcine od 95 odsto.

Kako su navela, stopa uspešnosti kod posebno ranjivih starijih grupa bila je više od 94 odsto.

Kompanije su već podnele zahtev za hitno odobrenje vakcine američkoj Upravi za hranu i lekove i britanskom regulatoru MHRA, kao i prijave u drugim zemljama, uključujući Australiju, Kanadu i Japan.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More